Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Een nieuwe gemengde wijk vlak bij de Van Praetbrug in Brussel

Op het terrein van 74 are, bij de Van Praetbrug in Brussel-Stad komt een nieuwe gemengde wijk met geconventioneerde koopwoningen, sociale huurwoningen, productieateliers, coworkingruimten, een openbare voorziening en een ALDI-winkel. citydev.brussels gunt de promotieopdracht van werken voor ‘BridgeCity’ aan het consortium van Kairos nv en Belfius Immo nv.

BKBC - 2024-09-03T103642.761
Kairos - Belfius Immo - DDS+ - Silhouet architects

Een van de bijzondere kenmerken van het project is de verticale mix: boven de winkel komen er geconventioneerde woningen, en boven de openbare voorziening sociale woningen. Het project legt de nadruk op de inrichting van buitenruimten, met een daktuin boven de winkel voor de koopwoningen en een tuin op de begane grond voor de sociale woningen. Vóór het gebouw met economische activiteiten komt een groen pleintje dat alle functies met elkaar verbindt. Er komen ook twee ondergrondse parkings. Een percentage van de bestaande materialen die worden gedemonteerd of gesloopt, wordt hergebruikt of geüpcycled.

Het goed bewaarde, authentieke voormalige elektriciteitsstation aan de François-Joseph Navezstraat wordt gerestaureerd en omgebouwd tot ruimten voor economische activiteiten en ateliers.

De keuze van de bouwtechnieken moet ervoor zorgen dat de gebouwen omkeerbaar zijn. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met prefab, materialen met standaardafmetingen en lokaal geproduceerde materialen.

De  start van de werkzaamheden is voorzien voor januari 2027.

BKBC - 2024-09-03T103710.044
Kairos - Belfius Immo - DDS+ - Silhouet architects
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten