Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Eigen Vermogen Xperta: opportuniteit om nieuwe klanten te bedienen

Met de oprichting van een Eigen Vermogen Xperta wil het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) de nodige slagkracht geven aan afdelingen die instaan voor technische ondersteuning aan de infrastructuurbeheerders.

Ontwerp zonder titel (16)
Adobe Stock

Xperta is de verzamelnaam voor vier technisch ondersteunende afdelingen van het departement Mobiliteit en Openbare Werken: Expertise Beton en Staal, het Waterbouwkundig Laboratorium, Geotechniek en Algemene Technische Ondersteuning. Ze hebben één gemeenschappelijk doel: ervoor zorgen dat iedereen dagelijks kan betrouwen op een veilige, duurzame en kostefficiënte mobiliteitsinfrastructuur. De specifieke technische ondersteuning omvat zowel inspecties en analyses, ondersteunende onderzoeken, studies en berekeningen, risico-inschattingen als voorstellen inzake prioritaire werken.

De oprichting van het Eigen Vermogen heeft een dubbel doel. Enerzijds wil het Departement MOW hiermee de continuïteit van dienstverlening aan de huidige klanten verzekeren. Anderzijds is het een opportuniteit om nieuwe taken tegen betaling aan te bieden. Via een Eigen Vermogen kan het departement ook extern gefinancierde opdrachten aanvaarden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over monitoring en metingen, waterpassingen, geotechnische terreinproeven, analyse en geotechnische of sedimentologische laboratoriumproeven.

 “Met dit Eigen Vermogen bieden we een antwoord op de gestegen werkdruk en de vraag naar bijkomende activiteiten, zonder evenwel de marktwerking te verstoren”, aldus Filip Boelaert, secretaris-generaal departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten