Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Embuild Vlaanderen wil één regisseur voor het waterbeheer in Vlaanderen

Volgens Embuild Vlaanderen is het noodzakelijk om één bevoegde minister van Water aan te stellen die alle nodige bevoegdheden over waterloopbeheer krijgt. De bouwfederatie steunt dan ook het voorstel dat Vlaams minister Zuhal Demir heeft gelanceerd.

BKBC (66)
Adobe Stock

Vandaag wordt het waterbeleid gekenmerkt door verschillende overheidsspelers die naast elkaar werken. Embuild vindt dat er nood is aan één regisseur of ‘Watercommissaris’. Die moet een inschatting maken van de noden en  vervolgens de budgettaire middelen gecoördineerd en efficiënt inzetten, over legislatuurperiodes heen. 

Na de waterbom in 2021 in Wallonië, werd de impact op Vlaanderen nagegaan van een gelijkaardig scenario. In het worst-case scenario lopen de kosten op tot 8 miljard euro.  

In zijn memorandum voor de verkiezingen van 2024 becijferde Embuild Vlaanderen dat in de volgende legislatuur de investeringen in de waterhuishouding dienen te stijgen met 426 miljoen euro per jaar om een klimaatbestendig Vlaanderen te realiseren. De middelen moeten gaan naar een structurele voortzetting van de Blue Deal, naar de onderhoudsachterstand bij o.a. oeververdediging, kaaimuren, sluizen enz. en een bijkomende impuls voor het Sigmaplan dat dient mee te evolueren met de laatste inzichten over de klimaatverandering.  

Lees het memorandum van Embuild Vlaanderen.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten