Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Heraanleg Schumanrotonde kan beginnen

Na een intens en jarenlang traject is de vergunning afgeleverd om van de Schumanrotonde in Brussel een echt stadsplein te maken. Dat betekent ook dat de Blijde Inkomstlaan tweerichtingsverkeer krijgt.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-13T173212.317
COBE + BRUT

In 2015 was er een politiek akkoord om het Schumanplein, in het hart van de Europese wijk, grondig aan te pakken. Twee jaar later werd het ontwerp van het Deense architectenbureau COBE en het Brusselse bureau BRUT als winnaar van een internationale architectuurwedstrijd aangeduid om dat te realiseren. Het oorspronkelijke design werd daarna ettelijke keren bijgestuurd. Op het vlak van mobiliteit voeren de inmiddels goedgekeurde plannen ook tweerichtingsverkeer op de Blijde Inkomstlaan in. 

Het project weerspiegelt de centrale ligging van het Schumanplein. Het nieuwe stadsplein wordt een rotondevormige ruimte met trappen en met een moderne stalen luifel met groendak, waaronder bezoekers en bewoners kunnen verpozen.

Rond het plein komt een grote voetgangerszone met banken, struiken en bijna 100 bomen. Ook het stukje ‘Kleine Wetstraat’ richting het Jubelpark wordt volledig mee heraangelegd. Het autoverkeer wordt beperkt tussen de Kortenberglaan en de Wetstraat.  Een veilig, okerkleurig fietspad zal deze twee assen met elkaar verbinden.

Het totale kostenplaatje wordt geraamd op 25 miljoen euro, waarvan 21 miljoen euro door Europa wordt bijgepast.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten