Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Hoge overstromingskans in verschillende steden

VRT NWS berekende de overstromingskans van woningen in steden en gemeenten op basis van cijfers afkomstig uit het Klimaatportaal. De cijfers bevestigen dat steden een aanzienlijk risico lopen voor wateroverlast door regen. Het hogere overstromingsrisico binnen de steden en kernen duidt op de noodzaak van waterbestendige stadsontwikkeling, aldus Embuild.

Ontwerp zonder titel (66)
Adobe Stock

Steden zoals Oostende, Brugge, Gent, Sint-Niklaas, Antwerpen, Dendermonde, Mechelen, Lier, Leuven, Halle, en Turnhout springen eruit als gebieden met een hoog risico op overstromingen door hevige regen. De relatie tussen verstedelijking en een verhoogd risico op overstromingen is duidelijk. Embuild meent nochtans dat de ruimtelijke beleidsplannen, die verdere stedelijke ontwikkeling binnen deze kernen stimuleren, geen rekening houden met de mogelijke kosten van wateroverlast. Extra woningen in deze gebieden zullen het probleem alleen maar vergroten. 

Het hogere overstromingsrisico duidt op de noodzaak van waterbestendige stadsontwikkeling. Op dit moment ontbreekt echter een duidelijk inzicht bij beleidsmakers in de omvang van de kosten. Een grondig onderzoek is dus dringend nodig. 

De provincie West-Vlaanderen heeft als enige provincie nog geen ontwerp Beleidsplan Ruimte voorgesteld. Dit geeft de provincie de kans om te leren van de wateroverlast van de afgelopen weken en een Beleidsplan Ruimte op te maken dat rekening houdt met de overstromingsgevoeligheid van kernen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten