Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Knokke-Heist krijgt architecturale publiekstrekker

Het Albertplein in Knokke-Heist ondergaat momenteel een ware transformatie. Centraal wordt een interessante blikvanger gebouwd: een glazen paviljoen dat uit 2211 driehoekige glasraampjes bestaat. Hiermee scoort de stad niet enkel een architecturale wereldprimeur. Ook op technisch vlak blijkt deze creatie een waar hoogstandje te zijn.

Albertplein Knokke
Jan De Nul Group

Nu de ondergrondse werken onder het Albertplein zijn afgerond (onder meer vernieuwing van rioleringen en leidingen), starten Goethals Promotor en PSR (onderdeel van Jan De Nul Group) met de bovengrondse werken. En dit wordt een project met de nodige uitdagingen, vooral omwille van het paviljoen dat door Philippe Samyn en Partners werd ontworpen. Elk element van de koepel is uniek en past perfect in de totale puzzel. Het concept valt op door de meer dan tweeduizend glasraampjes én het feit dat het gebouw geen dragende structuren heeft. In plaats daarvan wordt de ‘Isonode-structuur’ toegepast, een uitvinding van Philippe Samyn uit 1971. De koepel zal van boven naar beneden worden opgebouwd. Om dit mogelijk te maken, hangt de hele constructie tijdens de bouw vast aan een bouwkraan. Ook de pleinaanleg zelf is eerder uniek te noemen. Maar liefst 11.000 oude munten worden samen met replica’s in zwarte betontegels verwerkt. Afgewisseld met witte tegels, zullen deze een dambordpatroon op het plein vormen. Rondom het plein is er ruimte voor zitbanken en het paviljoen zal als horecazaak worden ingericht. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten