Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Langste fiets- en voetgangersbrug van het land geïnstalleerd

Op de grens van het Vlaamse en Brusselse Gewest, vlakbij het hoofdkantoor van de Navo, bouwt De Werkvennootschap sinds december 2022 een indrukwekkende fietsbrug over de Leopold III-laan. De laatste twee delen daarvan werden intussen succesvol op hun plaats gehesen.

Ontwerp zonder titel - 2023-12-12T150658.863
De Werkvennootschap

Twee kranen manoeuvreerden de laatste twee brugdelen op de voorziene brugpijlers, waardoor ze een naadloos geheel vormen met de secties die eerder geplaatst werden. 

De brug verbindt de Harenweg in Zaventem met de Sint-Stevens-Woluwestraat in Machelen en is voor fietsers en voetgangers straks een enorme verbetering op vlak van reisafstand en veiligheid. Momenteel steken zwakke weggebruikers de Leopold III-Laan nog over via de Bourgetlaan en de Raketstraat. Dit zorgt voor een gevaarlijke omweg van bijna een kilometer.

Gebruikers van de brug zullen ook vlot kunnen overschakelen op de toekomstige Luchthaventram die vanaf het treinstation Brussel Noord, via de Leopold III-laan, naar de luchthaven zal rijden. Ter hoogte van de fietsbrug komt een halte die vanop de brug te bereiken is.

De volgende maanden bouwt de aannemer de aanrijhellingen, wordt het wegdek verder afgewerkt en wordt de brug aangesloten op de bestaande fietspaden. De Werkvennootschap verwacht de brug feestelijk in te fietsen rond april 2024.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten