Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

‘Led it be’ vanaf 2027 op alle Vlaamse snelwegen

Agentschap Wegen en Verkeer bouwt tegen 2027 alle verlichtingspalen op de snelwegen in Vlaanderen om naar ledverlichting. De investering van 33,5 miljoen euro zal ervoor zorgen dat het energieverbruik met minstens 35 procent daalt.

20230804 - onl - led op de autosnelweg

De autosnelwegen in Vlaanderen tellen 30.000 verlichtingspalen. Vandaag is 40% al uitgerust met ledlampen. Vlaams minister Lydia Peeters wil de overige 18.000 verlichtingspalen met natriumlampen, zo snel mogelijk ombouwen naar led. De laatste switch moet in 2027 gebeurd zijn. Deze bijkomende ‘verledding’ zou leiden tot een besparing van 2.2 GWh per jaar. Met de huidige elektriciteitsprijzen komt dat overeen met een besparing op de elektriciteitsfactuur van ongeveer 850.000 euro per jaar.  

“Hiermee schakel ik een versnelling hoger tegenover het regeerakkoord”, zegt Lydia Peeters. “Zowel voor de totale verledding als de energiebesparing van 35 procent was oorspronkelijk 2030 vooropgesteld.”

Ledverlichting op gewestwegen 

In november vorig jaar werd ook het startschot gegeven voor de omschakeling langs Vlaamse gewestwegen. Hiervoor is een investering van 84,5 miljoen euro voorzien. Die moet ervoor zorgen dat in 2025 ook op onze gewestwegen alle verlichting met ledlampen gebeurt. Het gaat om maar liefst 5.600 kilometer gewestwegen, goed voor de ombouw van 78.000 toestellen.  

Bij de nieuwe verlichtingstoestellen zal het op termijn mogelijk zijn om elk lichtpunt individueel aan te sturen. Zo kan de veiligheid op de weg verder worden verhoogd. Er moet immers niet langer worden gekozen tussen aan of uit, maar er kan ook gedimd worden.  

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten