Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Leuven kan beginnen aan heraanleg omgeving Vismarkt

De stad Leuven krijgt van de Raad van State gelijk in het beroep dat werd aangetekend tegen de bouw van Parking Benedenstad. Daarmee is de weg vrijgemaakt om van de Vismarkt en omgeving een autoluwe stadswijk te maken. De ondergrondse parking met driehonderd plaatsen wordt samen met een nieuw kantoor en een mobipunt gebouwd op de terreinen van Interleuven aan de Brouwersstraat. Het vlakbij gelegen Bruulpark wordt integraal behouden en zelfs uitgebreid met de integratie van de Perenboomstraat tot aan de Dijle-arm, en mogelijk zelfs de uitbreiding met een gedeelte van de tuin van het klooster van de Paters Assumptionisten.

Leuven kan beginnen aan heraanleg omgeving Vismarkt1

“Voor het ontwerp en de bouw van de parking hebben zich inmiddels vier kandidaten aangemeld. Die kandidaturen worden nu onderzocht en we zijn volop bezig met de opmaak van het bestek. Als alles goed loopt, zullen we in 2028 eindelijk genieten van een heraangelegde Vismarkt met een parking in de historische benedenstad”, verklaart schepen van Ruimtelijk Beleid Carl Devlies.

De Leuvense gemeenteraad keurde in oktober 2021 de samenwerkingsovereenkomst met Interleuven en het ruimtelijk uitvoeringsplan ​goed. Dat resulteerde in februari 2022 in een beroep bij de Raad van State, waarbij werd gevraagd om het ruimtelijk uitvoeringsplan nietig te verklaren. De Raad van State oordeelt nu dat de stad Leuven een grondige studie heeft uitgevoerd die rekening houdt met de milieueffecten, waterhuishouding en het erfgoed, dat de stad alle bezwaren heeft onderzocht, dat de vastgestelde procedure correct is uitgevoerd en de beslissing goed gemotiveerd is. 

Leuven kan beginnen aan heraanleg omgeving Vismarkt2
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten