Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Licht op groen voor luchthaventram in Machelen en Zaventem

De Vlaamse overheid zet het licht op groen voor de omgevingsvergunning die de luchthaventram in Machelen en Zaventem mogelijk maakt. Concreet gaat het over de aanleg van een trambedding evenwijdig met de A201 en een complete heraanleg van enkele lokale en gewestwegen in de twee gemeenten.

Ontwerp zonder titel (15)

‘Project Luchthaventram’ is een van de geplande vervoerlijnen van Brabantnet waarmee De Lijn de verbinding in de noordelijke Vlaamse Rand en in Vlaams-Brabant wil verbeteren. Momenteel stopt de tramlijn aan eindhalte NATO. “Het is te zot dat we nog steeds geen tramverbinding hebben tussen Brussel en de luchthaven van Zaventem”, zegt Vlaams minister van justitie en handhaving, omgeving, energie en toerisme Zuhal Demir.

Ook al zullen de werken ingrijpend zijn, de heraanleg van heel wat wegen is vooral goed nieuws voor fietsers. Die zullen een nieuwe fietsinfrastructuur krijgen met fietsbruggen- en tunnels op de planning. 

“De Vlaamse Rand is een groene rand en dat zal met deze vergunning ook zo blijven”, aldus Demir. “Zo komt er weinig tot geen bijkomende verharding en worden er groene bermen voorzien. De bomen die geveld moeten worden, zullen tien keer gecompenseerd worden. Om de leefomgeving van de omwonenden nog verder te verbeteren zullen extra rioleringen, bufferbekken en zelfs eco-tunnels aangelegd worden.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten