Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Mobility Hub biedt Innovatieve visie op mobiliteit en stadsontwikkeling

In de schaduw van de snel veranderende wereld van mobiliteit en stadsontwikkeling heeft de Mobility Hub aan de Eandistip in Mechelen zich opgeworpen als een voorbeeld van vernieuwing en flexibiliteit. Ontworpen door Archipelago en POLO, brengt dit opvallende gebouw een frisse kijk op parkeren, stadsvernieuwing en duurzaamheid.

1
Johnny Umans

De Mobility Hub is niet zomaar een parkeergebouw. Het is een knap staaltje van modern ontwerp en een symbool van de modal shift in mobiliteit. Het gebouw anticipeert op de veranderende behoeften van zowel automobilisten als stadsbewoners, en biedt een scala aan functies die verder gaan dan simpelweg het herbergen van voertuigen.

Flexibele structuur voor de toekomst

Het concept van de Mobility Hub werd vanaf het begin geïnspireerd door een visie op de toekomst van mobiliteit. In de ontwerpfase werd rekening gehouden met verschillende scenario's voor toekomstig gebruik. Het resultaat is een structuur die zich flexibel kan aanpassen aan de behoeften van de gemeenschap en de steeds veranderende ontwikkelingen aan Eandistip.

Een opvallend kenmerk van het ontwerp is de circulaire structuur, die ruimte biedt voor het parkeren van zowel auto's als fietsen. Maar dit is slechts het begin. De Mobility Hub heeft twee publieke dakterrassen die niet alleen een adembenemend uitzicht bieden op Mechelen, maar ook dienen als ontmoetingsplekken voor stadsbewoners en kantoormedewerkers. Daarnaast zijn er box-in-box kantoren en een buurtwinkel, waardoor het gebouw een echte bestemming wordt, en niet alleen een plek om voertuigen achter te laten.

Duurzaamheid in het hart van het ontwerp

Het ontwerp van de Mobility Hub omarmt duurzaamheid op meerdere niveaus. Het gebouw is uitgerust met zonnepanelen met een capaciteit van ongeveer 170 kWp op het dak. Deze panelen voorzien niet alleen in de energiebehoefte van het gebouw zelf, maar leveren ook elektriciteit voor de oplaadinfrastructuur van zowel auto's als fietsen. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de bevordering van elektrische mobiliteit.

De kantoren en de supermarkt in het gebouw halen energie uit de bodem via geothermie, waardoor het energieverbruik aanzienlijk wordt verminderd en de ecologische voetafdruk van de Mobility Hub wordt geminimaliseerd.

Modal shift: paradigmaverschuiving in mobiliteit

Een van de centrale doelstellingen van de Mobility Hub is het faciliteren van de modal shift in mobiliteit. In een tijd waarin steden proberen om auto's uit hun centra te weren en te streven naar duurzamere vervoersopties, komt de Mobility Hub als geroepen.

Aan de rand van Mechelen biedt dit innovatieve parkeergebouw automobilisten de mogelijkheid om hun voertuigen veilig achter te laten en over te stappen op openbaar en duurzaam vervoer. Met de mogelijkheid om flexibel te schakelen tussen verschillende parkeerscenario's, kan het gebouw snel inspelen op veranderingen in de mobiliteitsbehoeften van de gemeenschap. Of het nu gaat om uitbreiding van fietsparkeerfaciliteiten of het bieden van ruimte aan zelfrijdende en gedeelde auto's, de Mobility Hub staat open voor de toekomst.

Stadsontwikkeling in beweging

De Mobility Hub is niet alleen een parkeergebouw; het is een integraal onderdeel van een grotere stadsontwikkeling in Mechelen. Het verbindt de stad met de opkomende woonwijk aan Eandistip en versterkt de band tussen de gemeenschap en het stadscentrum.

Twee stedelijke terrassen op de Mobility Hub bieden panoramische uitzichten en fungeren als ontmoetingsplaatsen voor zowel kantoormedewerkers overdag als het bredere publiek 's avonds en in het weekend. Deze ruimtes dragen bij aan het gevoel van verbondenheid in de stad en benadrukken de sociale waarde van het gebouw.

Op de begane grond creëert het Welkomstplein een naadloze verbinding tussen de Mobility Hub en het dagelijks leven in de woonwijk. De gebogen plint van het gebouw symboliseert de vloeiende beweging van mensen in en uit het gebouw en benadrukt de ambitie om een sterke structuur te creëren waarin verschillende stromen van het stadsleven samenkomen en uiteenlopen.


Mobility Hub in een oogopslag

  • Plaats: Mechelen, België
  • Opdrachtgever: Kairos, Montreal
  • Architect: archipelago, POLO 
  • Partners: 3E, ARA, B.A.S., Sweco, Vogt Landscape architects, BAM Interbuild
  • Oppervlakte: 19.400 m² 
  • Parking: 16.500 m²
  • Dakterras: 600 m²
  • Kantoren: 1.300 m²
  • Handelszaken: 1.000 m² 


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten