Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Nieuwe lokale besturen krijgen van bouwsector gemeenterapport op maat

Embuild Vlaanderen heeft een gemeenterapport klaar voor elk nieuw schepencollege. Het bevat cijfermateriaal over de verwachte huishoudensgroei, woningprijzen en de klimaatrisico’s op het vlak van water en hitte. Daaruit blijkt dat voor alle steden en gemeenten werk op de plank ligt om meer woningaanbod en een klimaatrobuuste woonomgeving te realiseren.

BKBC - 2025-02-10T114441.195
Pixabay

“Voor elke stad en gemeente hebben we niet alleen een rapport met een toekomstblik op wonen en de klimaatrisico’s, ook hebben we concrete aanbevelingen klaar om die grote uitdagingen te helpen aanpakken”, zegt Caroline Deiteren, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.

Bijna de helft meer 

De laatste tien jaar zijn de woningprijzen in de grote steden en centrumsteden in Vlaanderen gestegen met 48 %. In landelijke gemeenten is dat 41 %. Over heel Vlaanderen gaat het om een gemiddelde stijging van 46 % tussen 2014 en 2023. Om die grote prijsstijging in de toekomst te milderen is meer aanbod nodig. Vooral omdat de verwachte huishoudensgroei tegen 2040 in de centrum- en verstedelijkte gemeenten, respectievelijke 8,5 % en 9,8 % bedragen. Met 5,7 % ligt de huishoudensgroei in landelijke gemeenten een stuk onder het Vlaams gemiddelde van 8,4%.

“Met de verwachte huishoudensgroei kan elk lokaal bestuur de vinger aan de pols houden en het woningaanbod naargelang de noden opkrikken”, aldus Caroline Deiteren. “Daarbij is het vooral in verstedelijkte gemeenten van belang om de lokale bouwreglementen onder de loep te nemen om nieuwe, soms kleinere, woonvormen kansen te geven. Want gezinnen worden kleiner en eenpersoonshuishoudens nemen toe.”

Klimaatrisico’s

Niet alleen hebben de grotere steden met 16,1% het hoogste aandeel gebouwen met mogelijke wateroverlast tegen 2050, ook lopen de kwetsbare personen in de steden en de verstedelijkte gemeenten het hoogste risico op hittestress in 2050. Het gaat respectievelijk om 84 en 86%. Het aandeel gebouwen dat in landelijke gemeenten zal af te rekenen hebben met wateroverlast in 2050 bedraagt 5,6%. Een stuk onder het Vlaams gemiddelde van 7,8%. Terwijl de kustgemeenten met 13,2% een hoog percentage aan gebouwen telt met mogelijke wateroverlast, ligt het risico voor kwetsbare personen op hittestress er lager: 24,7% terwijl het Vlaams gemiddelde 81,7% bedraagt.

“De openbare ruimte, de publieke gebouwen en infrastructuur hebben niet alleen een voorbeeldfunctie, ook kan je er grote winsten boeken om regenwater op te vangen en de waterdoorlatendheid van de bodem te verbeteren, maar evenzeer om schaduw en verkoeling te creëren. Zo bieden klimaatdaken met aandacht voor waterbuffering en veel groen, een groot onontgonnen areaal in de verstedelijkte gebieden.”

Een overzicht van alle gemeenterapporten per provincie vind je hier.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten