Nieuwe mobiliteitshub moet Campus Diepenbeek en de hele regio boosten
Met de start van ingrijpende infrastructuurwerken op Campus Diepenbeek komt de realisatie van een vlottere, duurzamere en betrouwbaardere mobiliteit in Limburg in een stroomversnelling. De campus wordt een belangrijke schakel in de nieuwe HOV-lijn tussen Hasselt, Genk en Maasmechelen, en krijgt daarvoor een volledig nieuwe halte-infrastructuur, een vrije trambusbaan van bijna 3 km en in totaal 2,5 km nieuwe fietssnelwegen.

De werken op de campus maken deel uit van een breder masterplan waarin de Provincie Limburg, samen met UHasselt, de hogescholen UCLL en PXL en de aanwezige bedrijven, inzet op een duurzame, autoluwe campusomgeving. Campus Diepenbeek werd in 1974 aangelegd en sindsdien veranderde er op vlak van mobiliteit relatief weinig. De vernieuwing van de infrastructuur betekent dan ook een drastische metamorfose. Door te investeren in kwaliteitsvolle haltes, comfortabele trambussen en vlotte overstapmogelijkheden, zal het openbaar vervoer er aantrekkelijker worden. Ook de aanleg van fietssnelwegen op en rond de campus draagt bij aan de modal shift. Het project sluit aan bij de bredere ambities van de Vlaamse Regering en de Vervoerregio Limburg om een betrouwbaar en duurzaam mobiliteitsnetwerk uit te bouwen.
Belang voor kenniseconomie
De nieuwe kwalitatieve trambussen en halte-infrastructuur tonen dat het gaat over méér dan een gewone buslijn. Dit project maakt de regio en de campus in Diepenbeek niet alleen beter bereikbaar, maar ondersteunt ook de verdere uitbouw tot een centrale hub voor de Limburgse kenniseconomie. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder benadrukt het belang van het project voor de regio én de toekomst van de campus: “We versterken de verbinding tussen Hasselt, Diepenbeek, Genk en Maasmechelen met openbaar vervoer dat betrouwbaar, comfortabel en vlot is.”
De trambus tussen Hasselt, Diepenbeek, Genk en Maasmechelen zal elke 15 minuten rijden en verbindt belangrijke woon-, werk- en studielocaties in minder dan een uur tijd. Voor het traject bestelde De Lijn 17 elektrische trambussen, die vanaf dit jaar worden geleverd.
De Vlaamse Regering investeert voor de werf op de campus 17 miljoen euro.
Werken gefaseerd uitgevoerd
De werken op de campus zijn gestart en duren ongeveer twee jaar. Ze verlopen in twee grote fasen. Elke grote fase gebeurt in kleinere deelfasen. Er zal op verschillende plekken gelijktijdig gewerkt worden om de campus steeds bereikbaar te houden voor fiets, bus en auto.
In de eerste grote fase – tot zomer 2026 – wordt een nieuw halteplein aangelegd tussen Via Media en de Ginderoverstraat. Tegelijk krijgt de Agoralaan een volledige make-over als groene boulevard met vrije trambusbaan en een brede fietssnelweg. In de tweede grote fase (najaar 2026 tot voorjaar 2027) volgt de aansluiting met de Universiteitslaan.
Tegelijk vinden er natuurwerken plaats langs de Demer. De rivier krijgt richting Diepenbeek opnieuw een natuurlijkere loop, naast de huidige rechtgetrokken Demer. Zo wordt een stuk van het oorspronkelijke landschap hersteld en de biodiversiteit versterkt.