Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Projectoproep voor innovatieve laadsystemen

De Vlaamse overheid lanceert een projectoproep voor innovatieve pilootprojecten rond laadinfrastructuur. Een eenvoudige publieke laadpaal past immers niet altijd in elke stedenbouwkundige context en is ook niet altijd voor iedereen de juist oplossing. Er is twee miljoen euro ter beschikking via het Vlaams klimaatfonds.

Ontwerp zonder titel (25)
Adobe Stock

Er zijn intussen ongeveer 27.000 laadpunten beschikbaar en de overheid ziet de doelstelling van 35.000 exemplaren tegen 2025 bijgevolg haalbaar. De nieuwe projectoproep is een extra stimulans om die ambitie te realiseren. 

De meeste Vlaamse steden en gemeenten zijn historisch gegroeid, zonder dat daar stedenbouwkundige plannen aan voorafgingen. Dit bekent dat het niet altijd eenvoudig is om een gewone publieke laadpaal bij een parking te plaatsen. Voor bepaalde locaties, straten of wijken zijn andere oplossingen nodig. “Het is daarom dat we onze ondernemers, experts en pioniers een duwtje in de rug willen geven”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

De oproep richt zich op pilootprojecten van een beperkte schaalgrootte die verkennend en innovatief van aard zijn en die na afloop kunnen opschalen. Aanvragen kunnen ingediend worden tot en met 23 oktober 2023 via deze link

Indieners maken aanspraak op een financiële tussenkomst van 40% met een maximum van 300.000 euro per project. De projecten moeten binnen de twee jaar gerealiseerd worden.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten