Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Roadshow brengt de toekomst van de Brusselse Ring tot leven

In aanloop naar het openbaar onderzoek voor de eerste fase van de grootschalige ombouw van de Ring rond Brussel trekt de Vlaamse overheid (De Werkvennootschap) momenteel naar de betrokken gemeenten om de plannen op een zo laagdrempelig mogelijke manier uit te leggen. De toekomstige Ring werd daarom volledig nagebouwd in een virtuele wereld.

BKBC - 2024-06-27T134726.739
De Werkvennootschap

De eerste fase van de grootschalige ombouw van de Ring rond Brussel komt dichterbij: de Werkvennootschap (Vlaamse overheid) is klaar met de plannen voor de gemeenten Machelen, Zaventem en Kraainem. Een projectgebied dat zich uitstrekt van de verkeerswisselaar R0/E19 in Machelen tot en met de verkeerswisselaar R0/E40 in Sint-Stevens-Woluwe.

In aanloop naar het openbaar onderzoek, in de tweede helft van augustus, doet de Vlaamse overheid (De Werkvennootschap) grote inspanningen om de zeer complexe plannen tijdens een roadshow uit te leggen. De toekomstige Ring werd volledig nagebouwd in een virtuele wereld, de plannen omgevormd tot een interactieve digitale maquette. Zo krijgen de inwoners van de betrokken gemeenten de kans om de Ring van de toekomst en de heraangelegde omgeving met hun eigen ogen te ervaren. De roadshow startte in Machelen. De reacties waren alvast positief. Deze avond is de opstelling te vinden in Zaventem, vanaf 16u aan CC De Factorij.

VR-bril

Bezoekers van de roadshow kunnen een VR-bril opzetten. Na de keuze voor een bepaalde locatie, zweven ze boven de 3D-versie van het gekozen deel van de Ring. Met een voor- en na-knop zien ze hoe de toekomstige situatie verschilt van vandaag. Er is keuze uit meer dan 20 standpunten verspreid over alle gemeenten.

Experten begeleiden, nemen de drager van de bril mee in de virtuele wereld en geven deskundige uitleg. Dankzij een groot televisiescherm kunnen ook omstanders volgen. 

Digitale maquette

Op de roadshow staan ook touchscreens opgesteld die het mogelijk maken om vanuit een overzichtsbeeld van het noordelijk deel van de Ring in te zoomen op de plannen, in een gemeente naar keuze. Ook met deze tool vergelijk je de huidige toestand eenvoudig met het toekomstbeeld. Handige filters bieden de mogelijkheid om thema’s als fiets, openbaar vervoer, natuur en leefbaarheid uit te lichten.

 

BKBC - 2024-06-27T134739.706
De Werkvennootschap
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten