Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

SPIE Belgium neemt het beheer van 11 km Waalse tunnels op zich

De Belgische tak van de SPIE Group zal voortaan instaan voor het beheer op afstand van 54 tunnels en trektunnels in Wallonië. Het bedrijf wil met een nieuw informaticasysteem het beheer van de tunnels moderniseren en centraliseren. Dat moet resulteren in meer veiligheid voor de gebruikers en vlotter verkeer.

20230804 - onl - spie waalse tunnels

Al enkele jaren worden zo een 11 km Waalse tunnels en trektunnels ‘manueel’ beheerd. Dat gaf geregeld aanleiding tot aanzienlijke vertragingen tussen een incident en de verspreiding van informatie daarover. Daardoor waren files schering en inslag. Ook de noodplannen waren niet meer afgestemd op de verkeersrealiteit. Nieuwe technologische toepassingen moeten het tij nu keren.

Flexibele software voor een vlotter verkeer

De nieuwe, gecentraliseerde software zal ervoor zorgen dat weggebruikers al van 40 km voor een tunnel geïnformeerd zullen worden over de sluiting via meldingen langs de weg. De software is flexibel en kan in de toekomst worden afgestemd op nieuwe technologieën of gewoonten van gebruikers. Zo zullen bestuurders via de wegsignalisatie geïnformeerd kunnen worden over de aanwezigheid van laadpalen. Een beter beheer moet bovendien leiden tot 60 procent vlotter verkeer in de omgeving van de tunnels en evenveel tijdswinst. 

Meer verkeersveiligheid

De 16 verschillende aspecten van het tunnelbeheer – van camerabewaking, branddetectie en nooduitgangen tot de temperatuursensoren – zullen voor elke tunnel systematisch geëvalueerd en gemoderniseerd worden. Defecten zullen daardoor sneller hersteld kunnen worden, met minder hinder tot gevolg. Los van een vlotter verkeer, zal dit ook de veiligheid voor de weggebruikers ten goede komen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten