Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Studieteam werkt toekomstvisie uit voor groot gerechtshof in Gent

De Regie der Gebouwen heeft een studieteam aangesteld voor de opmaak van een masterplan voor het groot gerechtshof aan het Koophandelsplein 23 in Gent. Het gaat om de bureaus Frederic Vandoninck Wouter Willems architecten (FVWW), Origin en Gevel Inzicht (GIZ). De hele site is sinds 1995 beschermd als monument.

Studieteam werkt toekomstvisie uit voor groot gerechtshof in Gent
Regie der Gebouwen

In een eerste fase zal het studieteam de bestaande situatie van het gerechtshof en de omgeving ervan analyseren. Vervolgens wordt een voorontwerp uitgewerkt voor de toekomstige renovatie, restauratie en herindeling van het gerechtshof, inclusief de buitenomgeving. Hierbij wordt rekening gehouden met de behoeften van de gerechtelijke diensten, de toegankelijkheid voor het publiek, de erfgoedaspecten, de technische- en duurzaamheidsaspecten, en de veiligheid. Het studieteam zal ook een planning en kostenraming opmaken voor de uitvoering van de werken, die in fasen zullen uitgevoerd worden om ervoor te zorgen dat het gebouw operationeel kan blijven.

Gezien de ligging van het gerechtshof, in het historisch centrum van Gent, wordt ook de interactie met de omliggende publieke ruimte onderzocht. Het masterplan zal in het voorjaar van 2024 klaar zijn. Tegen dan zal een voorontwerp uitgewerkt zijn. De opmaak van het dossier voor de uitvoering van de werken en het aanvragen van de vergunningen, maken geen deel uit van de opdracht van het studieteam en is voor een volgende fase. Zodra het masterplan is afgerond, kan er een inschatting worden gemaakt van de tijd die nodig zal zijn om de werken uit te voeren. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten