Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Vanaf vandaag: nieuwe verkeerssituatie op de R1 aan Sportpaleis Antwerpen

Vandaag starten in Antwerpen de werken om de rijstroken op de R1 richting Nederland te versmallen tot 3m20. In de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 maart wordt, ter hoogte van het Sportpaleis, de rechterrijstrook over een lengte van ongeveer één kilometer ingenomen voor de bouw van de Bypass. In de richting van Nederland zal het verkeer vanaf dan over drie in plaats van vier rijstroken beschikken.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-11T104801.897
Lantis

De bouw van de Bypass ging half februari al van start. Intussen werd de aanrijhelling naar de IJzerlaanfietsbrug aangepast, werd de afgesloten Vaartkaai als werfzone ingericht en werd ook langs het Viaduct van Merksem de bouw van de tijdelijke snelweg voorbereid.

Smaller en trager

Deze week bereikten de Oosterweelwerken ook op rechteroever het snelwegniveau. Tussen het knooppunt Antwerpen-Oost en de kruising van het viaduct met het Albertkanaal werden de rijstroken richting Nederland versmald om ruimte vrij te maken voor de werf. De maximumsnelheid werd naar 70km per uur teruggebracht. Ter hoogte van het Sportpaleis wordt de randbalk van het viaduct afgebroken, zodat de Bypass er kan tegenaan kan gebouwd worden.

Bouw tijdelijke opslagplaats in Antwerpen-Noord 

Omdat de Oosterweelwerken plaatsvinden in een stedelijke omgeving, met weinig ruimte om de werken uit te voeren, werd in het knooppunt Antwerpen-Noord (A12 x E19) ondertussen ook gestart met de aanleg van een tijdelijke opslagplaats. Die ruimte is broodnodig voor de opslag van gronden en materialen. Er zullen de komende jaren onder meer propere gronden en andere materialen gestockeerd worden. Er komt ook een breekinstallatie om de afgebroken infrastructuur, van onder meer het Viaduct van Merksem, te verwerken tot gerecycleerd bouwmateriaal.

Het knooppunt is de ideale locatie voor zo'n ‘TOP’. Het is eenvoudig te bereiken via de snelwegen, er zijn geen directe omwonenden en er is een gemakkelijke aansluiting op het netwerk van werfwegen. Om de impact van deze tijdelijke opslagplaats op de omgeving nog verder te milderen, werd de maximumsnelheid richting Antwerpen ook hier verlaagd. Op de A12 vanaf net voorbij Ekeren en op de E19 vanaf Kleine Bareel geldt een maximumsnelheid van 100 km per uur.

Opgepast: afrit Deurne

In de nacht van dinsdag 12 op woensdag 13 maart wordt de afrit Deurne enkele uren gesloten voor het verkeer op de R1. Vanuit de E313 kan je afrit Deurne wel bereiken.

Automobilisten worden aangeraden om altijd de meest actuele verkeerssituatie na te gaan via de website van het Verkeerscentrum en indien mogelijk gebruik te maken van alternatieven. Zo heeft verkeer komende vanuit Nederland met bestemming Antwerpen de mogelijkheid om ‘s ochtends de P+R Luchtbal te nemen. ‘s Avonds sluiten ze dan voorbij de file op de Ring aan.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten