Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Verlichting langs gewestwegen voor eind 2024 verled

Met de vervanging van de oude gasontladingslampen door energiezuinige led, bespaart de overheid op energie. Eind dit jaar is de verlichting langs gewestwegen in het beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wellicht volledig omgebouwd.

BKBC - 2024-10-07T100823.987
Adobe Stock

De verledding van de 86.000 verlichtingstoestellen op gewestwegen draait vandaag op volle toeren. Zoals het er nu naar uitziet, is eind 2024 de operatie afgerond, zes jaar eerder dan gepland. In totaal gaat het om een investering van 84,5 miljoen euro.

De ombouw naar ledverlichting langs gewestwegen zorgt voor een besparing van 17,5 GWh op jaarbasis, vergelijkbaar met het jaarlijks energieverbruik van zo'n 5.000 gezinnen. Tel de geplande besparing voor de verledding van de autosnelwegen erbij - 4 GWh op jaarbasis - en het totale energieverbruik van AWV daalt met meer dan een derde (35%). Vandaag is 43% van de meer dan 40.000 toestellen langs autosnelwegen omgebouwd. Ambitie is om tegen 2027 te landen met de volledige ombouw.

Ook zes van de 23 tunnels zijn ondertussen met led verlicht. Alle andere tunnels zijn ten laatste tegen 2030 verled, inclusief hun dienstgebouwen, goed voor een investering die vandaag geraamd is op een kleine 70 miljoen euro. Ook kleinere onderdoorgangen zoals fietserstunnels staan op de planning.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten