Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Vernieuwde fietssnelweg door Stropersbos is klaar

De Provincie Oost-Vlaanderen heeft de werken aan fietssnelweg F411 langs het Stropersbos in Sint-Gillis-Waas afgerond. Bij het drie kilometer lange traject werd maximaal rekening gehouden met de kwetsbare en waardevolle natuur.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-23T060735.106
Adobe Stock

Fietssnelweg F411 verbindt Sint-Niklaas met Hulst. Het is één van de populairste schakels in het Oost-Vlaamse fietssnelwegennet: dagelijks maken meer dan duizend fietsers er gebruik van, zowel voor verplaatsingen naar de school of naar het werk als voor meer recreatieve verplaatsingen. Het was echter te smal geworden en de oude sintelverharding had erg te leiden onder spoorvorming.  

Om het kwetsbaar natuurgebied maximaal te vrijwaren werd de breedte van het fietspad beperkt tot drie meter. Na afloop van de werkzaamheden worden er nog een vijftigtal inheemse bomen en 750 meter houtkanten aangeplant. 

Het fietspad werd aangelegd in asfalt en afgewerkt met steenslag van het type ‘markies’. Door deze steenslagbestrijking krijgt de fietssnelweg het uitzicht van een semi-verharding met het comfort en duurzaamheid van een asfaltverharding. Tussen het kruispunt van de Buitenstraat en de Nederlandse grens kan de bestrijking pas in de lente aangelegd worden.

De Provincie investeerde 720.000 euro, waarvan 50% gefinancierd werd door de Vlaamse Overheid. De werken werden uitgevoerd door aannemer WAWEBO.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten