Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

771 miljoen euro budget voor Beliris in 2023-2024

De federale en Brusselse regering lieten weten dat ze bijakte 15 hebben goedgekeurd. Dit is het initiatievenprogramma van Beliris voor de ontwikkeling van Brussel als nationale en internationale hoofdstad. Voor 2023 en 2024 samen werd een alimentatie van 279 miljoen euro toegekend. Samen met de overdracht van de vorige jaren komt het beschikbare budget hiermee op 771 miljoen euro.

AdobeStock_387226980_Editorial_Use_Only

De budgetten worden over vijf grote domeinen verdeeld. Van de huidige 771 miljoen euro is 259 miljoen euro voor mobiliteitsprojecten bestemd. Respectievelijk 180 en 168 miljoen euro gaat naar stadsvernieuwing en de renovatie van cultuur- en sportinfrastructuur. In de (her)aanleg van groene en publieke ruimtes wordt 71 miljoen geïnvesteerd en de infrastructuur voor economie en opleiding krijgt 22 miljoen euro. Tot slot is er nog 71 miljoen euro voor de vaste functioneringskosten.

Inflatie opvangen 

Bijakte15 zet sterk in op de continuïteit van de lopende projecten. Meerdere krijgen bijkomende budgetten toegewezen, voornamelijk om de inflatie te kunnen betalen. Het gaat  over de uitbreiding van metrolijn 3 naar het noorden van Brussel, de ontwikkeling van het Veloplus-netwerk met cyclostrades langs de spoorlijnen, de herinrichting van het Schumanplein (en andere belangrijke verkeersknooppunten om de openbare ruimte aangenamer en groener te maken en de actieve weggebruikers meer plaats te geven), de realisatie van diverse wijk- en stadsvernieuwingscontracten, de ontwikkeling van prioritaire gebieden zoals Biestebroek en Reyers, de renovatie van sociale woningen (zoals deze in de Lindestraat in Schaarbeek). Verder is er nog de restauratie/renovatie van de Muntschouwburg, het conservatorium in Brussel en het Joods Museum van België. Tenslotte behoort ook de restauratie van het park van Vorst, het Jubelpark, het Duden- en Jupiterpark, en de aanleg van het park Allée du Kaai op de Materialen- en Becokaai, het recreatief domein Neerpede en de ecoduct in het Zoniënwoud tot de projecten die extra budget kregen. 

Vijftien nieuwe projecten

In het centrum van Brussel zal 4.800 m² van het kanaal als zwemzone worden ingericht. Beliris draagt 1,1 miljoen euro bij aan de studies van dit project dat de naam Becobad meekreeg. Daarnaast zal op de Rederskaai aan het Vergotedok een regionale sporthal worden opgetrokken (zowel voor lokaal gebruik als voor regionale en nationale wedstrijden). Op cultureel vlak staat de  renovatie van de musea in het Jubelpark, de verbetering van de repetitieruimte van het Belgian National Orchestra (subsidie), het Coudenbergpaleis en de Heizelpaleizen op het programma. Ook kunnen verschillende grote straten uitkijken naar een make-over: de Luttrebruglaan, de Mededingings- en René Henrystraat, de Leuvensesteenweg, en de wegenissen rond Ter Kamerenbos. Een ander belangrijk herinrichingsproject is het Luxemburgplein. Bedoeling is dit neoklassieke plein zijn functie als ontspanningsplek terug te geven en een harmonieuze ruimte te creëren waarin elke weggebruiker zijn plek heeft, mét respect voor dit Brusselse erfgoed. Verder zal Beliris een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren voor een fiets- en voetgangersverbinding tussen het Luxemburgstation en Schumanstation langs de spoorlijn, de zogenaamde Highlane. Tot slot krijgt België haar eerste pediatrisch onderzoeksinstituut: het Brussels Research Institute for Pediatrics (BRIP).

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten