Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Aanvraag geveltuin wordt eenvoudiger in Leuven

Al sinds 2015 kunnen Leuvenaars met een eigen woning een vergunning aanvragen om een stuk stoep te ontharden en er een geveltuintje aan te leggen. Voor veel Leuvenaars blijkt de stap echter nog groot. Daar brengt de stad vanaf nu verandering in.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-05T103221.224
Stad Leuven

Een geveltuin is een (klim)plant die groeit in een plantgat in het voetpad. “Hoewel veel Leuvenaars interesse tonen in zo’n geveltuintje, merken we toch dat nog sommigen afhaken bij de aanvraagprocedure ", vertelt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera. “Daar brengen we verandering in. Sinds 1 oktober heb je geen vergunning meer nodig om je geveltuintje aan te leggen, tenzij het over een beschermd erfgoedpand gaat.”

Leuvenaars die een geveltuin maken, kunnen hier ook een premie van 25 euro voor krijgen. Eens de geveltuin geplant is, kan je de premie aanvragen via de website van de stad. Een foto bezorgen volstaat als bewijsstuk. 

Vanaf nu kan de geveltuin ook breder uitgroeien. De maximale breedte van de gevel tot straatkant bedroeg tot nog toe 30 cm. Nu wordt dat 60 cm, op voorwaarde dat je 120 cm van het voetpad kan vrijhouden. De lengte van de geveltuin kies je als bewoner zelf, al mag die maximaal doorlopen tot aan de scheiding met je buur. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten