Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Antwerpen duidt team aan voor opmaak van strategisch ruimteplan

Het schepencollege van Antwerpen stelde een ontwerpteam aan dat de komende jaren zal werken aan het Strategisch Ruimteplan Antwerpen (SRA). De beoordelingscommissie gaf de voorkeur aan het multidisciplinair team BUUR Part of Sweco, bijgestaan door Rebel, Kenter, DLA Piper en Shaved Monkey. Het team start nu en werkt tot en met 2023 het SRA verder uit.

Antwerpen duidt team aan voor opmaak van strategisch ruimteplan  (1)
Voor de ontwikkeling van het strategisch ruimteplan ging de stad Antwerpen op zoek naar een geschikt studieteam via een Europese openbare aanbesteding. De stad zocht een team met expertise in ruimtelijke planning, milieu, klimaat en communicatie/participatie, aangevuld met juridische kennis.
 
“Het einddoel is om het SRA te moderniseren en een nieuw wervend document samen te stellen dat het fundament legt voor een uitdagende, dynamische en mooie toekomst van de Antwerpse ruimte. Dit zou er eind 2023 moeten liggen. Wat al vast staat, zijn de drie grote pijlers van het SRA: levendige woonstad, slimme netwerkstad en veerkrachtig landschap”, zegt schepen van Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Annick De Ridder.
 
De verdere uitwerking van het SRA bestaat uit drie deelopdrachten: 
• De opmaak van een strategische visie en beleidskaders met integratie van milieueffectbeoordeling;
• De opmaak van een groeikaart die een genuanceerd en gebiedsgericht beeld geeft van de mogelijkheden van stadsvernieuwing de komende jaren;
• De opzet van brede communicatie.
 
Anno 2021 staat Antwerpen voor nieuwe ruimtelijke uitdagingen, zoals een verwachte bevolkingsgroei, een welvaartsvlucht naar de regio rondom de stad, de Grote Verbinding, nieuwe economische businessmodellen en nog meer inzetten op kwaliteitsvolle buitenruimte.
 
“De opgave voor het SRA is dan ook groot. Met dit strategisch plan wil de stad voortbouwen op haar rijke planningstraditie die steeds doorwerkt in lopende processen en projecten. Daarnaast wil ze anticiperen op de nieuwe uitdagingen en de inzichten uit de onderzoeksfase verwerken”, vervolgt schepen De Ridder.
 
Sinds 2016 werkt Antwerpen aan het nieuwe ruimteplan, dat beantwoordt aan alle ruimtelijke uitdagingen waar de stad voorstaat. Er werden debatten georganiseerd om mensen uit verschillende invalshoeken te betrekken en samen met diverse kennisinstellingen en experten werd onderzoek gedaan. Dat resulteerde in een inspiratienota. Die nota en de inzichten uit de debatten vormen de basis van waaruit het ontwerpteam nu vertrekt.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten