Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Bouwgrond die van bestemming wijzigt volledig vergoed

Wie zijn bouwgrond van bestemming ziet veranderen zal daar voortaan volledig voor vergoed worden. De nieuwe regeling maakt een einde aan het huidige systeem van planschade.

bouwgrond

Dat is het bedrag dat eigenaars krijgen als ze de waarde van hun grond zien dalen door overheidsplannen. Ze riskeren dan bijvoorbeeld dat hun bouwgrond opeens natuur- of landbouwgebied wordt. Die eigenaars krijgen nu 80% van de waardevermindering, gebaseerd op de (geïndexeerde) aankoopprijs. In de toekomst zou dat 100% van die waardevermindering worden en wordt dat bedrag berekend op basis van de (geschatte) actuele verkoopprijs.

Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege legt volgens de krant Het Nieuwsblad de laatste hand aan een voorstel om grondeigenaars die het slachtoffer worden van een herbestemming een hogere schadevergoeding te geven. De maatregel zou volgens Schauvliege dit jaar nog goedgekeurd kunnen worden, al is het niet duidelijk waar het geld vandaan moet komen. De Vlaamse regering hoopt met de hogere schadevergoeding de weerstand te verminderen tegen de zogenaamde betonstop, waardoor vanaf 2040 buiten de stads- en dorpskernen niet langer nieuwe grond mag aangesneden worden.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten