Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Cohousing krijgt groen licht in Kortrijk

Het Kortrijkse schepencollege gaf zopas groen licht voor de verkoop van een terrein voor een cohousingproject. Eind 2015 lanceerde de stad een oproep om projecten in te dienen om de site op de Kop van Prado te ontwikkelen. Cohousing Kortrijk ging hier op in met een voorstel om 20 appartementen te bouwen met ruime gemeenschappelijke voorzieningen.

Cohousing in Kortrijk (detail).

Prado was een textielweverij op de hoek van de Sint-Denijsestraat en Zwevegemsestraat uit de negentiende eeuw. De fabriek werd afgebroken en de site werd in 1995 grotendeels herontwikkeld tot een sociale woonwijk. De punt van het domein, de ‘Kop van Prado’ van zo’n 2.500 m², bleef echter onbebouwd.

Eind 2013 besliste de stad om dit gebied te bestemmen voor de ontwikkeling van een cohousingproject. Cohousing is een alternatieve woonvorm waarbij de woningen doorgaans iets kleiner zijn dan een modale woning. De verminderde private oppervlakte wordt gecompenseerd door een ‘common house’ en gemeenschappelijke buitenruimte. Door compact en groepsgericht te bouwen, is diversiteit mogelijk en is er ruimte voor kansengroepen.

Het Kortrijkse stadsbestuur gelooft in de waarde van cohousing als één van de woonvormen voor de toekomst. Deze nieuwe woonvorm stelt energiezuinigheid en duurzaamheid centraal. De combinatie van verschillende woningtypes laat ook flexibiliteit en een generatiemix toe. Cohousing stimuleert volgens de stad ook de sociale bewogenheid en integratie in een diverse Kortrijkse wijk.

Cohousing Kortrijk bestaat uit een groep gezinnen uit Kortrijk en omgeving. Zij ontwikkelen het ontwerp en stellen de aannemers aan. Zij willen er na de oplevering uiteraard zelf  komen wonen. De groep is nog op zoek naar andere gezinnen die zo’n project wel zien zitten.

Het gemeenschappelijk paviljoen bevat een extra keuken, een eetplaats, een zitruimte, een kantoor, gastenkamers en een wasplaats. Voorts komt er nog een ruime gemeenschappelijke tuin, een fietsenstalling en een parking. Het project zal behalve energiezuinige en betaalbare woongelegenheid ook dynamiek geven aan de buurt.

Bij de ontwikkeling worden de toekomstige bewoners bijgestaan door architectenbureau Groep III en groepsbegeleiders van Cohousing Projects, een coöperatieve vennootschap uit Vinderhoute.

De groep wil binnen de zes maanden een bouwaanvraag indienen. Er wordt gewerkt met de formule van een verkoop-aankoopbelofte die in finale vorm door de gemeenteraad wordt goedgekeurd. Na ondertekening geeft dit alle partijen tijd en ruimte om het dossier te kunnen afwerken. Gedurende een werkperiode van 18 maanden tot de ondertekening van de akte (midden mei 2018) wordt o.a. de stedenbouwkundige aanvraag in overleg met de stad Kortrijk uitgewerkt en kunnen nog extra bewoners worden gezocht voor dit eerste cohousing-project in Kortrijk.

Heule

Ook intercommunale Leiedal biedt een gelijkaardig ‘samen-bouwenproject’ aan in de Kortrijkse deelgemeente Heule. In de Peperstraat komen zowat honderd nieuwe woongelegenheden en een gloednieuw park, vlak bij het bruisende centrum van Heule. Het project streeft naar architecturale kwaliteit, duurzaamheid, ecologie en mobiliteit. De vijf percelen waarop samen kan worden gebouwd, zijn geschikt voor twee halfopen woningen met tussenin drie rijwoningen. De kavels liggen naast een nieuwe aan te leggen groenzone, in een autovrij deel van het project. Ze zijn gemiddeld 250 m² groot en zijn volledig bouwrijp en uitgerust. De prijzen schommelen tussen de 45.000 en 63.000 €. In de toekomst voorziet Leiedal ook kavels voor samenbouwen op de woonzone Losschaert in Zwevegem.

Het ‘samen bouwen’ van Leiedal is anders dan cohousing. Het is geen vijf-onder-één-dak. Elke koper bepaalt zelf hoe hij straks woont. Elk koopt zijn eigen bouwkavel, maar ze bouwen wel in groep. Samen met de toekomstige buren kies je één architect en één aannemer. Die bouwen dan de huizen op jouw maat. Door de werken samen uit te besteden, sparen de bouwheren flink wat kosten uit. Behalve de financiële en duurzame meerwaarde heeft samen bouwen ook andere voordelen: je leert je buren al vroeg kennen en je kunt de bouwknopen zoals geluidsisolatie, dakaansluitingen en tuinafsluitingen geïntegreerd oplossen. Je kunt ook al in een vroeg stadium afspraken maken over collectief regenwater, collectief internet, collectieve verwarming, autodelen…

Architectenpool

Leiedal helpt de samen-bouwers een goede architect te vinden. De intercommunale heeft tien architecten geselecteerd met het oog op kwaliteit, duurzaamheid, betaalbaarheid en ervaring.

www.leiedal.be/peperstraat-heule

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten