Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

De Priorij is het sluitstuk van fietsnetwerk vlakbij het Zoniënwoud in Hoeilaart

Fietstunnel en Ecorecreaduct De Priorij is sinds kort open voor fietsers, voetgangers én dieren die op een veilige manier de Ring willen oversteken. De natuurbrug verbindt het station van Groenendaal met het Bosmuseum Jan Van Ruusbroec en ligt aan de rand van het Zoniënwoud, in Hoeilaart. De fietstunnel is een belangrijke schakel in het uitgebreide fietsnetwerk van Werken aan de Ring.

pers 3

De nieuwe fietssnelweg zet veiligheid voorop. Het dubbelrichtingsfietspad is 4 meter breed en 2 kilometer lang. Door middel van ontharde stroken tussen de rijbaan en fietssnelweg kan je voortaan overal fietsen afgescheiden van het autoverkeer.

Iets verderop werd een brede fietstunnel van 30 meter lang onder de treinsporen geïnstalleerd. Dankzij de tunnel rijden fietsers onafgebroken en veilig verder naar Brussel. Wandelaars wandelen vanaf het station van Groenendaal veilig richting het Bosmuseum Jan Van Ruusbroec. De tunnel maakt ook een connectie met de fiets- en natuurbrug De Priorij, die zwakke weggebruikers veilig over de Ring brengt.

De vernieuwde fietssnelweg, de fietstunnel en het ecorecreaduct vormen samen belangrijke onderdelen van de fietssnelweg F205 tussen Hoeilaart en Brussel.

Een ecoduct is gekend, maar een ecorecreaduct blijft relatief uitzonderlijk in ons land. Waar een ecoduct uitsluitend voorbehouden is voor natuur, wordt op een ecorecreaduct natuur gecombineerd met zachte recreatie zoals wandelaars, fietsers en ruiters. De aparte stroken voor mens en dier worden van elkaar gescheiden. Ook licht en geluid worden zo veel mogelijk geweerd, zodat de dieren onverstoord en rustig kunnen oversteken.

Barrière weggewerkt

De Ring rond Brussel en de spoorweg vormen vandaag nog vaak een hinderlijke barrière. Oversteken is niet altijd veilig en wie wil kruisen, moet vaak een flinke omweg maken. De fietstunnel zorgt voortaan voor een extra verbinding voor de actieve weggebruikers en ook de bouw van het ecorecreaduct vermindert de barrièrewerking sterk. Zo worden versnipperde woon- en natuurgebieden weer met elkaar verbonden. De locatie aan de rand van het Zoniënwoud is bovendien strategisch gekozen. De brug fungeert als toegangspoort waar mensen hun bezoek aan het Zoniënwoud starten en eindigen.

Ook het Agentschap Natuur en Bos is tevreden met de realisatie van het project. Goedele Van der Spiegel, administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos: “Het Zoniënwoud huisvest een rijke fauna, maar wordt doorkruist door drukke verkeersassen zoals de Ring rond Brussel. Die zorgen voor versnippering van leefgebieden en onveilige situaties voor dieren. Met ecotunnels en ecoducten, zoals dat in Groenendaal en nu ook het nieuwe Ecorecreaduct De Priorij, beschermen we de fauna, versterken we de biodiversiteit en creëren ook we veilige oversteekplaatsen voor de recreanten. Bovendien past het in onze ambitie om onthaalpoorten aan de bosranden uit te bouwen en zo de druk op de kernzones van de natuurgebieden te verlagen.”

Volledige herinrichting

De Vlaamse Regering heeft op 21 februari 2025 het ontwerp-Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor de herinrichting van het knooppunt Groenendaal voorlopig vastgesteld. Dit plan beoogt een compactere infrastructuur door het aantal aansluitingen te verminderen, wat de verkeersdoorstroming en -veiligheid ten goede komt. Een belangrijk aspect is de bundeling van wegen aan de noordzijde van de spoorweg.

De Terhulpsesteenweg wordt via een tunnel onder het spoor geleid. Op de plaats die daardoor vrijkomt aan de zuidkant kan er een nieuwe recreatieve verbinding komen voor wandelaars en fietsers en een ecologische verbinding voor planten en dieren die zo hun leefgebied kunnen uitbreiden. De bouw van het Ecorecreaduct De Priorij, een project dat versneld werd uitgevoerd, vormde al een eerste stap in deze heraanleg.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten