Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Gent heeft toekomstvisie voor The Loop klaar

Het gebied The Loop in Gent zal evolueren naar een levendige wijk. Behalve voor grote kantoren, winkels en evenementen is er ook plaats voor onder meer wonen, groen, verschillende types handel en recreatie. Dat staat in de nieuwe toekomstvisie die het stadsbestuur samen met de projectpartners vooropstelt.

Gent heeft toekomstvisie voor The Loop klaar
The Loop is vandaag een snelweglocatie, als verbinding tussen de E40 en de R4. De bebouwing is versnipperd en de buitenruimte is weinig aantrekkelijk als verblijfsruimte. De voorbije twee jaar hebben de stad Gent, ontwikkelaars, grondeigenaars en andere betrokkenen in samenwerking met het studieteam ORG Urbanism, LiPS en Rasschaert Advocaten gewerkt aan een nieuwe toekomstvisie voor The Loop. Die is nu klaar.
 
Het stadsdeel krijgt naast die verschillende functies een nieuwe structuur met meer groen en ruimte voor water. De bebouwing wordt geconcentreerd op enkele velden en maakt op andere velden plaats voor groen en water. In de wijk komen ook enkele parken.
Op de site zelf wordt gekozen voor verschillende vormen van mobiliteit met punten waarop gebruikers van het ene naar het andere vervoersmiddel overstappen, een beter uitgebouwd openbaar en/of ander collectief vervoer en een netwerk van autowegen en fiets- en wandelpaden. De Pégoudlaan blijft bestaan als verbinding tussen de E40 en de R4.

Masterplan

Hoe de wijk er zal uitzien en wat er waar komt, ligt nog niet vast. De nieuwe toekomstvisie is een eerste stap om te komen tot een nieuw masterplan. Op basis daarvan zal de stad Gent een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) opmaken. Zolang er geen nieuw rup is, kunnen projecten op basis van het huidige rup nog een vergunning krijgen. De stad Gent en projectontwikkelaars bekijken samen hoe de projecten volgens de nieuwe inzichten vorm kunnen krijgen.
 
“Als grondeigenaars staan we klaar om snel vooruit te gaan met de duurzame ontwikkeling van The Loop. We voelen een nieuwe dynamiek, gestoeld op de vlotte samenwerking tussen de grondeigenaars, stadsdiensten en andere betrokken partners. We spelen hier graag op in om deze bijzondere site verder vorm te geven”, verklaart Sylvianne Van Butsele, directeur strategie en operaties, van sogent.
 
Dat de gezamenlijke toekomstvisie er nu ligt, is een belangrijke doorstart voor de ontwikkeling van The Loop. Bij de opmaak van de visie werden diverse instanties en bedrijven betrokken: Holiday Inn, AVS, Easyfairs, IKEA, Upgrade Estate, Banimmo, sogent, De Lijn, Afdeling Wegen en Verkeer, de Vlaamse regering, Unizo, Voka, vzw Poortakker, Buurtcomité Flanders Expo, het Gents Milieufront en de Werkgroep Milieu en Verkeer.
 
“De oefening rond het formuleren van nieuwe ambities heeft ervoor gezorgd dat iedereen weer rond de tafel zit. Een performante groen-blauwe structuur met trage stromen zou de onderlegger voor een nieuwe stationswijk Loop moeten vormen”, stelt Alexander Dhooghe, voor het consortium ORG - LiPS (Lieve De Cock) - Rasschaert Advocaten (Wim Rasschaert).
 
De stad Gent begeleidt nu de verdere visievorming en uitwerking van de individuele bouwvelden. Daarvoor wordt een overlegstructuur en een afsprakenkader opgezet samen met de projectpartners. Er wordt daarbij ook gekozen voor tijdelijke invullingen als een test voor definitieve invullingen.
 
De toekomst van The Loop in anderhalve minuut: https://youtu.be/2RMA6SkZuso?t=2
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten