Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Heraanleg Historisch Hart transformeert de binnenstad

De heraanleg van het historisch hart van Kortrijk vormt één van de belangrijkste ingrepen die de afgelopen jaren in Kortrijk werden gerealiseerd. De straatjes rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Begijnhof werden omgevormd tot een idyllische plek. Het heraangelegde historisch hart zorgt bovendien voor een mooie verbinding tussen het winkelwandelgebied, de verlaagde Leieboorden en de Grote Markt.

BKBC - 2024-06-19T134312.871
Stad Kortrijk

Voor de herinrichting van het historisch centrum deed de stad opnieuw een beroep op Michel Desvigne, de ontwerper van de verlaagde Leieboorden. De kleine straatjes rond de Onze-Lieve- hebben een ingrijpende opknapbeurt ondergaan om het historische karakter van deze smalle straten te benadrukken. Geïnspireerd door het Patershol in Gent en Le Vieux Lille in Rijsel, creëerde de stad een schilderachtig woonerf. Samen met de buurtbewoners zijn er een tiental geveltuintjes aangelegd die extra kleur en sfeer brengen.

Tot voor kort was de Onze-Lieve-Vrouwekerk aan de achterkant beklemd door de gebouwen van het woonzorgcentrum Sint-Vincentius. Deze site is inmiddels afgebroken. Vanuit het park is er nu een schitterend uitzicht op onze twee hoofdkerken, met daartussen het Begijnhof. Bovendien wordt de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk volledig opnieuw aangelegd.

Uitbreiding Begijnhofpark

Het Begijnhofpark is nu al een groene oase in het hart van onze stad en moet dat nog meer worden. Het park zal met meer dan 30% groeien, van ongeveer 8.100 m² naar 10.700 m². Die extra ruimte wordt gecreëerd enerzijds door de sloop van de Sint-Vincentiussite. Verder is het plan om na de zomer de parkeerplaatsen achter het Begijnhof te verwijderen.

Ook het Boerenhol en de Zypte worden geïntegreerd in het uitgebreide Begijnhofpark. Deze gebieden vormen een cruciale schakel tussen het Begijnhofpark, het Overbekeplein en het Sint-Maartenskerkhof. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten