Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Iconische Stalingradlaan krijgt nieuw leven

De blikvanger bij de heraanleg van de Stalingradlaan wordt een nieuw voorplein aan het Zuidpaleis. De vergunning voor de werken is intussen afgeleverd.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-13T172010.474
Ans Persoons

De Stalingradlaan is momenteel omgevormd tot een werf door de bouw van de nieuwe metrolijn 3. Dat momentum werd aangegrepen om deze openbare ruimte tussen het Rouppeplein en de kleine Brusselse ring te herdenken. De toekomstige laan wordt omgevormd tot een laan met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Handelaars en horeca-uitbaters krijgen op de verbrede stoep meer ruimte om hun terrassen te plaatsen. 

Het autoverkeer verhuist naar het midden van de laan. Het zal niet meer mogelijk zijn om met de auto van het Rouppeplein tot aan het Zuidstation te rijden.

Het meest kenmerkende gebouw aan de Stalingradlaan is het Zuidpaleis. Om de grandeur ervan beter in de verf te zetten, wordt een voorplein aangelegd met groene hoeken en waterpartijen.

Vier rijen van bomen, bestaande uit iepen, esdoorns, dennen en platanen, moeten zorgen voor de vergroening en de verkoeling op de laan. Zij worden aangeplant in grote doorlatende zones die ook het regenwater zullen opvangen. In het nieuwe straatbeeld is ook plaats voor kunst. Zo komt ‘La Pasionara’ van kunstenaar Emilio López-Menchero terug.  

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten