Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Instrumentengids ondersteunt lokaal grond- en pandenbeleid

Elke stad en gemeente staat voor de uitdaging de bouwshift mee te realiseren. Dat vraagt om een sterk lokaal grond- en pandenbeleid. De mogelijkheden die gemeenten hebben om zo'n beleid te voeren zijn echter niet altijd zo bekend.

Instrumentengids ondersteunt lokaal grond- en pandenbeleid

Ze staan verspreid over diverse regelgeving en zijn bovendien vaak behoorlijk complex. Daarnaast is een grond- en pandenbeleid zoveel meer dan bijdragen aan de bouwshift: het gaat ook om het verwerven van onroerend goed, het voeren van goede onderhandelingen of het opleggen van financiële lasten om een betere ruimtelijke kwaliteit te krijgen.

Het departement Omgeving van de Vlaamse overheid maakte recent de Instrumentengids. Deze website biedt een overzicht van bestaande realisatiegerichte en grondgebonden instrumenten. De toekomstige instrumenten die het Instrumentendecreet zal bieden, zitten er dus (nog) niet in.

De Instrumentengids richt zich voornamelijk op initiatiefnemers, besluitvormers, projectleiders en partners in een project of plan en heeft als doel elke betrokkene, van initiatiefnemer tot burger, te informeren over de gebruiksmogelijkheden van de instrumenten uit deze gids.

Per instrument vind je er globale informatie, regelgeving en specifieke aandachtspunten. Om per project de meest geschikte instrumenten of instrumentenmix te vinden, kun je de instrumenten per categorie sorteren of selecteren via een zoekfilter. Je kan de gids raadplegen via instrumentencodex.be.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten