Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Invoering omgevingsvergunning uitgesteld tot 2018

Vorige week werd een decreet geagendeerd in het Vlaamse parlement over de invoering van de omgevingsvergunning. Aansluitend werd beslist om de algemene invoering van de omgevingsvergunning uit te stellen tot 1 januari 2018.

omgevingsvergunning
Bouwkroniek

Vorige maand stelde Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) samen met 560 architecten Vlaams minister Schauvliege in gebreke omwille van de aanhoudende problemen met de digitale bouwaanvraag (dba) en het omgevingsloket (zie Bouwkroniek van 26 mei 2017, blz. 5).

Grote twijfels

“Onze ingebrekestelling was gebaseerd op een bevraging waaraan meer dan 700 architecten deelnamen. Voor NAV en haar leden was, na maanden economisch verlies en imagoschade voor de architect, de maat vol. NAV is tevreden dat men nu eindelijk de knoop heeft durven doorhakken en een uitstel heeft voorzien voor het digitale loket van de omgevingsvergunning. Door de grote twijfels over de voorbereiding van het omgevingsloket en de aanvankelijk voorziene timing voor indiensttreding zo kort vóór de bouwvakantie lijkt uitstel ons de enige juiste beslissing en de minst slechte oplossing”, staat in een mededeling van NAV.

Uitstel

Ondanks het uitstel blijft het omgevingsloket gelden voor bouw- en milieuvergunningsaanvragen bij de provincies, het Vlaamse Gewest en de gemeenten Dilsen-Stokkem, Herstappe, Langemark-Poelkapelle, Staden, Beersel en Diest. Alle andere Vlaamse gemeenten vroegen uitstel aan tot 1 juni. Dit uitstel wordt verlengd tot 1 januari 2018.

NAV blijft waakzaam omdat de problemen met de digitale bouwaanvraag nog niet allemaal opgelost zijn.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten