Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Keerdokwijk Mechelen ondergaat metamorfose

De stad Mechelen start in samenwerking met projectontwikkelaars Kairos en Montreal met de realisatie van het gloednieuw stadsplein aan het Keerdok. Dit plein bevindt zich tussen het Van der Valk hotel en het nieuwe DOK+ wooncomplex en heeft een oppervlakte van circa 4.000 m². Ze vormt het nieuwe, kloppende hart van de Keerdok-buurt. Bijna de helft van het plein zal worden ingericht als groene ruimte met o. a. de aanplant van een veertigtal nieuwe bomen. Dit alles past in de ambitie van de stad Mechelen als klimaatneutrale en duurzame stad.

BKBC - 2024-05-27T135654.983
Mont-Real

De stad investeerde de voorbije jaren sterk in de heropwaardering van de binnenstad. Vandaag wordt een nieuwe generatie aan stedelijke projecten ontwikkeld “extra muros” (Ragheno, Komet, Keerdok,…). 

De stad bepaalde als regisseur de richtlijnen en voorwaarden, de ontwikkeling en financiering gebeurt door private partijen (PPS). Door deze werkwijze slaagt de stad erin om in snel tempo haar hoge ambities waar te maken. Ook bij de ontwikkeling rond het Keerdok trekt de stad resoluut de kaart van de leefbaarheid. De uitdaging is hier buitengewoon: de reconversie van een site van 9,6 ha op slechts 600 m van de Sint – Romboutskathedraal.

Er werd reeds een lange weg afgelegd vooraleer daadwerkelijk gestart kon worden met de bouw van een nieuw leefbaar stuk stad Mechelen. Immers werd allereerst ingezet op het realiseren van verschillende randvoorwaarden:

  • De bouw van een nieuwe mobiliteitshub (Parking Keerdok met kantoren voor VOKA)
  • De bouw van 2 nieuwe bruggen over de Afleidingsdijle (langzaam- en autoverkeer)
  • Het verbeteren van de oversteekbaarheid en de leefbaarheid van de Vesten door de herinrichting ervan

Referentie voor stadsontwikkeling

Het gebied rond het Rode Kruisplein ondergaat vandaag een ware metamorfose en vervelt langzaam tot een referentie voor duurzame stadsontwikkeling.

Het contrast met de vroegere situatie is erg groot. Tot voor kort was het Rode Kruisplein een verharde parkeerruimte van bijna één hectare die zich uitstrekte tussen het Vander Valk Hotel (de Ouwen Dok) en de Vesten. Door de bouw van Parking Keerdok en een ondergrondse parking onder de nieuwe Mc Donalds ontstond een uitgestrekte ruimte, open voor nieuwe kansen..

Duurzaamheid troef

Ook dit project zal bijdragen tot de verdere realisatie van een duurzame en klimaatvriendelijke stad. Zo werd bij het ontwerp van het nieuwe plein zo veel als mogelijk groene ruimte voorzien.  Daarbij wordt een maximaal aantal nieuwe bomen geplant. Zij vormen een belangrijk onderdeel naar het creëren van een aangenaam stedelijk klimaat, ook in de toekomst. Het duurzame karakter van het project wordt ook geïllustreerd door het materiaalgebruik. Bij de aanleg van de verharde delen wordt enkel gerecupereerde Belgische kasseien gebruikt! De inrichting van het plein is gericht op het autoluwe karakter.  Zo wordt ruimte gecreëerd voor de fietser en voetganger, terrasjes en andere activiteiten.

BKBC - 2024-05-27T135704.336
Mont-Real
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten