Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Koophandelsplein in Gent wordt heringericht met meer groen

De as Veldstraat – Nederkouter - Kortrijksepoortstraat in Gent wordt vanaf 2026 grondig vernieuwd. Centraal ligt het Koophandelsplein, voor het Oud Gerechtsgebouw. De stad Gent kiest voor een heraanleg met behoud van de terrassen, met meer groen, en met tramhaltes en bovengrondse fietsenstallingen. De heraanleg is geen sinecure. Het Koophandelsplein vervult veel functies: het is een druk openbaar vervoersknooppunt, er is heel wat horeca en het is de poort tot het winkelgebied. De heraanleg moet die functies optimaal combineren.

Koophandelsplein in Gent wordt heringericht met meer groen

In de nieuwe plannen voor het Koophandelsplein wordt het plein een autoluw stadsplein, waardoor er meer ruimte vrijkomt voor de bomenrij aan het Oud Gerechtsgebouw. Er komt ook plaats vrij voor terrassen voor de horeca, voor goed uitgeruste en toegankelijke tramhaltes en voor enkele bovengrondse fietsenrekken.

Het Koophandelsplein heeft echter nog meer potentieel. Op dit moment is het voorplein van het Oud Gerechtsgebouw eigendom van de Regie der Gebouwen, die de ruimte nodig heeft voor uitvoering van de renovatiewerken. In de toekomst kan ook dat voorplein eventueel een nieuwe invulling krijgen.

Met de heraanleg wordt het Koophandelsplein een bruisende stadspoort op een drukke handels- en vervoersas, met meer ruimte voor bomen, terrassen, goed uitgeruste en toegankelijke tramhaltes en bovengrondse fietsenstallingen. Het Koophandelsplein is de jongste jaren uitgegroeid tot een gezellig plein. Het is voor veel Gentenaars de favoriete plek voor een werklunch, maar ook shoppers gaan er graag iets eten of drinken. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten