Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Leuven presenteert woonstudie voor betaalbare en kwalitatieve woonstad

De uitdagingen rond wonen in Leuven zijn groot. Om duidelijkheid te krijgen over de concrete situatie, met de juiste cijfers en wetenschappelijke analyses, stelde de stad Leuven het onderzoeksbureau Atelier Romain en Idea Consult aan om een woonstudie uit te voeren. De studie bevestigt dat de vraag naar wonen in Leuven groot is. Er moeten zo’n 8.000 woningen bijkomen.

BKBC - 2024-06-13T153325.091
Stad Leuven

Het inwonersaantal van Leuven blijft sterk stijgen door de aanwezigheid van de universiteit en de kenniseconomie. Het huidige woningaanbod kan de stijgende vraag niet volgen. Vooral gezinnen met kinderen en gezinnen met lagere inkomens verlaten de stad omdat ze ruimer of betaalbaarder willen wonen.

“Leuven heeft een specifiek profiel onder meer als studentenstad. De grote aanwezigheid van studenten en starters zorgt ook voor een grotere vertegenwoordiging van inwoners tussen 18 en 35 jaar in vergelijking met andere steden. Leuven is de centrumstad met het grootste aandeel alleenwonenden en kent ook de grootste huurmarkt. Het is heel nuttig gebleken om deze kenmerken en alle relevante data te objectiveren en te analyseren. Goed beleid begint immers bij onderzoek en analyse, dat geldt ook voor het woonbeleid”, zegt schepen van wonen Lies Corneillie.

​De woonstudie stelt dat er tegen 2040 zo’n 8.000 woningen moeten bijkomen. Dit omvat meer sociale huurwoningen, budgethuurwoningen en betaalbare gezinswoningen. Ook moeten er kleinere en toegankelijke woningen komen voor oudere inwoners, zodat grotere woningen vrijkomen voor gezinnen met kinderen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten