Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Leuven zet volgende stap in realisatie nieuwe woonwijk

Stad Leuven en woonmaatschappij Dijledal hebben architectenteam LAVAMAKER aangesteld om het zuidelijk deel van het woonontwikkelingsgebied aan de Wakkerzeelsebaan in Wijgmaal vorm te geven.

BKBC - 2024-05-06T102509.562
Stad Leuven

Op het stuk ten zuiden van de spoorweg komen er een 90-tal sociale woningen en ongeveer 35 budgethuurwoningen die de stad via AG Stadsontwikkeling Leuven aan een lagere huurprijs dan de marktprijs zal verhuren aan wie moeilijk terecht kan op de private huurmarkt. Er komen verschillende soorten appartementen, voor grote en kleine gezinnen.

De gebouwen zullen maximaal vier bouwlagen tellen. Bovendien zijn de ambities op vlak van duurzaamheid hoog. Er komen zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers om de woningen te verwarmen en van elektriciteit te voorzien. Daarnaast wordt het gebruik van fossielvrije bouwmaterialen gestimuleerd. Er komt een ontmoetingscentrum en een buurtpark met aandacht voor biodiversiteit, recreatie, sport en spel, dat toegankelijk is voor bewoners en omwonenden.

De wijk zal autovrij zijn, met nieuwe verbindingen voor voetgangers en fietsers. Bewoners zullen ondergronds kunnen parkeren. Bezoekers parkeren op een buurtparking aan de rand van de site.

​Om het noordelijk deel boven de spoorweg te kunnen ontwikkelen, is een ruimtelijk uitvoeringsplan nodig. De stad werkt nu aan een eerste voorontwerp.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten