Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Lokale betonstop moet gepaard gaan met een plan betaalbaar wonen

Eén op de vijf burgemeesters wil bij een herverkiezing nieuwe verkavelingen in hun gemeente verbieden, zo blijkt uit de Stemtest van HLN. Dit is een logische evolutie.

BKBC - 2024-09-30T153426.510
Pexels from Pixabay

Eén op de vijf burgemeesters wil bij een herverkiezing nieuwe verkavelingen in hun gemeente verbieden, zo blijkt uit de Stemtest van HLN. Hun keuze om zo weinig mogelijk open ruimte aan te snijden is volgens Embuild Vlaanderen eerbaar, op voorwaarde dat ze een plan kunnen voorleggen om aan de woonnood te voldoen. Zonder goede alternatieven organiseert men vooral een woonkrapte die de prijzen zal late stijgen. 

“De komende tien jaar moeten er in heel Vlaanderen 500.000 wooneenheden nieuw gebouwd of heropgebouwd worden”, zegt Caroline Deiteren, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. “Liefst doen we dat in kernen en verdichtingsprojecten. Dat vereist echter een heel andere kijk op het vergunningenbeleid. Want vandaag zien we dat verdichtingsprojecten te veel hordes moeten nemen, onder andere door lokale beperkingen en regels. Hierdoor gaat er te veel tijd en geld verloren en stokt het aanbod in kernen en centra. Lokale besturen die daar een oplossing voor bieden, zullen betaalbaar wonen realiseren in hun stad of gemeente.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten