Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Mairesse Garden moet een hele wijk in Sint-Gillis doen opleven

In Sint-Gillis werd Mairesse Garden ingehuldigd. Het project omvat negen geconventioneerde woningen, een gemeentecrèche voor 28 kinderen, een knappe muurschildering en een volledig heraangelegd park, die allemaal bijdragen tot de opwaardering van de wijk.

BKBC - 2024-07-15T152924.441

De werken voor Mairesse Garden besloegen drie percelen. Waar vroeger de Renaultgarage was, staat nu een nieuw gebouw met zeven woningen en een crèche. De eengezinswoning is omgebouwd tot twee woningen. En het voormalige Coenenpark is heraangelegd en omgedoopt tot Joséphine Hortense Mairessepark. citydev.brussels verkoopt de negen woningen aan kandidaat-kopers die voldoen aan haar aankoopvoorwaarden. 

Mairesse Garden is het eerste project dat verkocht wordt via de erfpachtformule. Dat houdt in dat citydev.brussels eigenaar blijft van de grond. De kopers betalen enkel de constructies en een jaarlijkse huur voor de grond.

Het nieuwe Joséphine Hortense Mairessepark, midden in het bouwblok, omvat een heraangelegde groene ruimte van 900 m², een klimmuur voor de allerkleinsten en klimtouwen. Het park is ook toegankelijker gemaakt.

Duurzaam wijkcontract

Mairesse Garden is het laatste project van het duurzaam wijkcontract Voorplein-Morichar. Het is het sluitstuk van de herwaardering van het gebied tussen het Sint-Gillisvoorplein, met het nieuwe Marie Jansonplein, en de Munthofstraat, met de Hélène De Ruddertuin en het Pierre Pauluspark en zijn boulodroom.

Duurzame wijkcontracten zijn actieplannen die het Brussels Gewest, een gemeente en de bewoners van een wijk sluiten om het leefomgeving in die wijk te verbeteren. De prioriteiten die de inwoners en de gemeente in dit geval hadden bepaald voor het bouwblok, vinkt Mairesse Garden allemaal af. Een van de vereisten was dat het erfgoed werd behouden. De voorgevel van de eengezinswoning is bijvoorbeeld volledig behouden.

Het project zet bovendien in op het milieu en het welzijn van de bewoners. Zo zijn er 17 fietsstaanplaatsen voor de nieuwe woningen en extensieve groendaken, en liggen er zonnepanelen op het dak.

BKBC - 2024-07-19T164841.815
Serge Brison
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten