Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Mediapark: het plan voor de toekomstige wijk goedgekeurd

Met de beslissing van de Ministerraad is de ultieme stap gezet in de uitwerking van het plan van aanleg Mediapark. Het plan voorziet in de herbestemming van de Reyers-site met de televisiezenders RTBF en VRT tot een woonpool gericht op de mediasector. Naast zo'n 20.000 m² aan media-activiteiten zijn er plannen voor zo goed als 1.400 woningen naast buurtwinkels en gemeenschaps-voorzieningen.

BKBC - 2024-05-24T132918.024
Robota/Leclercq Associés

Het Brussels Gewest kocht het terrein van zo’n 20 hectare over van de voormalige publieke eigenaars VRT en RTBF. De Brusselse Regering streeft met de site vier doelstellingen na.

  • De Reyers-site uitbouwen tot een echte
  • De site ontsluiten tot woonwijk
  • Een openbare groene ruimte inrichten
  • De biodiversiteit inbouwen in stadsprojecten
  • De principes van de circulaire economie in de praktijk brengen

Op de site zijn al een reeks grootschalige werven in uitvoering. De werken voor het mediahuis FRAME, met de MSI als bouwheer, en de nieuwe hoofdzetel van de RTBF (MediaSquare) zijn bijna klaar. De werken aan het toekomstige VRT-gebouw zijn volop bezig. De oplevering is gepland voor eind 2026.

Ook Beliris is betrokken bij de werf. Ze financiert en ontwikkelt het project voor de openbare ruimten, waarvoor binnenkort een vergunningsaanvraag wordt ingediend. In de onmiddellijke omgeving van de Mediapark-site zullen ook de heraanleg van de Reyerslaan en het tramproject tussen Meiser en de UCL-campus bijdragen tot de aankomende transitie van deze stadspoort naar een rustiger stedelijk leven en een beheerste mobiliteit.       

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten