Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Nieuwe Graanmarkt in architecturaal nieuw kleedje

In samenwerking met de Brusselse Bouwmeester organiseert Stad Brussel een architectuurwedstrijd om de Nieuwe Graanmarkt te hertekenen. Hoewel dit plein intussen een duidelijke identiteit heeft en erg populair bij jongeren is, blijkt er op het vlak van doorlaatbaarheid en biodiversiteit nog veel ruimte voor verbetering. Tevens wil de stad het plein uitbreiden met ruimte die nu als parkeergelegenheid dient.

20211122_131711

De Nieuwe Graanmarkt is een plein dat volop leeft, waar veel jongeren samenkomen om te basketten, maar ook om gewoon te praten en te zijn. Stad Brussel wil de identiteit van deze plek versterken én inclusiever maken, zeker naar meisjes toe. Door de openluchtparking voor de De Mot-Couvreur school te schrappen, komt er veel extra ruimte vrij die als voorplein kan worden ingericht.

Ter voorbereiding van deze wedstrijd heeft de Stad reeds verschillende stappen gezet. Er werd een historische studie uitgevoerd die de geschiedenis en de verschillende evoluties van het plein doorheen de eeuwen in kaart brengt. Tevens is er een fytosanitaire studie die aantoont dat de bomen op het plein gezond zijn. Tenslotte was er ook een participatietraject met enerzijds de bewoners en de handelaars, en anderzijds de jongeren die basketten op het plein en school lopen in buurt. Op basis van al deze elementen heeft de Stad Brussel de afgelopen maanden verschillende ruimtelijke varianten onderzocht (research by design). Voor de eigenlijke uitwerking van de plannen zoekt ze nu een multidisciplinair ontwerpteam via een architectuurwedstrijd. De kandidaten krijgen toegang tot al het voorafgaand studiewerk en de participatieresultaten, aangezien deze als leidraad moeten dienen voor het uitwerken van een geïntegreerde landschappelijke visie voor het plein. De Stad Brussel maakt hiervoor 600.000 euro vrij. De wedstrijd wordt georganiseerd samen met de Bouwmeester en krijgt een ‘open jury’, waarin naast experten en administraties ook plaats zal zijn voor vertegenwoordigers uit de wijk. Meer informatie vindt u op https://bma.brussels/nl/nieuwe-graanmarkt/

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten