Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Nieuwe website wil ruimtelijk rendement inbedden in bouwcultuur

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel presenteerde op maandag 18 maart samen met het Departement Omgeving in basisschool GIBO Mariaburg in Brasschaat, waar boven de nieuwe school 26 duplexwoningen werden gebouwd, een nieuwe website van het Vlaams Departement Omgeving over ruimtelijk rendement.

Nieuwe website wil ruimtelijk rendement

Het verhogen van het ruimtelijke rendement moet immers de norm worden in Vlaanderen en de website www.ruimtelijkrendement.be wil met goede voorbeelden inspiratie bieden aan ontwikkelaars, architecten, omgevingsambtenaren en bouwheren die dagelijks bezig zijn met bouwprojecten. Door kwaliteitsvol te verdichten en functies te verweven kan bijkomende ruimte-inname vermeden worden.

Vlaanderen wil ruimtelijk rendement voort inbedden in onze bouwcultuur. Dat is nodig want het ruimtebeslag in Vlaanderen bedraagt ondertussen 33%, luidde het. Het gaat om de ruimte die we in Vlaanderen innemen voor huisvesting, handel en industrie, transport en recreatie. Ook tuinen, parken, voetbalpleinen, enz. maken daar deel van uit. Het verhogen van het ruimtelijke rendement betekent dat we meer gaan doen met het al ingenomen ruimtebeslag. Dat kan door meer activiteiten op eenzelfde oppervlakte te organiseren zonder de leefkwaliteit aan te tasten, en dat op de best gelegen plaatsen. Dat gebeurt door te kiezen voor de meest geschikte combinatie van intensivering, verweving, hergebruik en tijdelijk ruimtegebruik.

De website www.ruimtelijkrendement.be beschrijft uitvoerig tien voorbeeldprojecten in gans Vlaanderen (de Vesaliussite en KRUUL in Leuven, supermarktwonen in Wemmel, de schrijnwerkersloods ROOS in Oudenaarde, cohousing Waasland in Sint-Niklaas, het Salaartsbos in Aalst, Falconplein 31 in Antwerpen, GIBO Mariaburg in Brasschaat, Quartier Canal in Hasselt en ’t Schole in Westvleteren) ) waarbij sprake is van kwalitatieve verdichting, het verweven van functies, hergebruik, enz. Hierbij wordt o.m. ingezoomd op cohousing met 22 woningen in Sint-Niklaas, de renovatie tot een collectief woon- en werkproject in Antwerpen, de transformatie van een oud industriegebied in Hasselt, wonen in een herbestemde school in Westvleteren en een mix van verschillende functies in Leuven. Elk project wordt geïllustreerd met foto’s en een filmpje. De website zal de komende jaren voort aangevuld worden met nieuwe inspirerende voorbeelden van ruimtelijk rendement.

“De strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) streeft er naar om de verdere inname van ruimte tegen 2040 naar 0 ha per dag te herleiden. Het verhogen van ruimtelijk rendement vormt één van de hoofdlijnen binnen die visie. De nieuwe website www.ruimtelijkrendement.be toont alvast aan dat zich op het terrein vele mogelijkheden aandienen van slim, creatief en kwalitatief ruimtegebruik”, oppert Vlaams minister Koen Van den Heuvel.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten