Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Op naar een groenere Europese wijk in Brussel

Stad Brussel heeft de vergunning voor de volledige heraanleg van de Guimardstraat ingediend. De straat maakt deel uit van het masterplan voor de vergroening van de Europese wijk.

BKBC - 2024-08-13T092649.764
Kabinet Anaïs Maes

De Guimardstraat vormt een belangrijke verbinding tussen het centrum van de Stad en de Leopoldswijk. Vandaag wordt de ruimte in de straat vooral ingenomen door de 85 dwarse parkeerplaatsen. Tussen de parkeerplaatsen in staan 35 hoogstammige bomen geplant. De bomen lijden door het gebrek aan ruimte voor de wortels.

In het toekomstig project worden de parkeerplaatsen in de lengte ingericht, waardoor de voetpaden kunnen worden verbreed en er volwaardige groenvakken rond de bomen zullen worden aangelegd. Naast de parkeerplaatsen komen er gereserveerde plaatsen en een leveringsplek van 12 meter. De rijrichting wordt ook aangepast. Bij de heraanleg worden ook 30 fietsnietjes geplaatst.

Naast de hoogstammige bomen worden in de groenvakken meerstammige bomen geplant om variatie in kleur en bloei te bieden. De groenzones worden aangevuld met vaste planten, siergrassen en struiken om de biodiversiteit te verhogen.

Momenteel bestaat de doorlaatbare oppervlakte in de straat uit 26,7m². Het project voorziet een ontharding van 679m² met nog eens 434m² die semi-doorlaatbaar zullen zijn. Hierdoor zal een groot deel van het regenwater op een natuurlijke wijze de bodem infiltreren.


BKBC - 2024-08-13T092716.992
Kabinet Anaïs Maes
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten