Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Opknapbeurt voor het Magritte Museum

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) wil het Magritte Museum opfrissen. Veertien jaar na de opening is het museum aan het Koningsplein in Brussel toe aan een opknapbeurt. Deze ondertussen emblematische instelling is het resultaat van een innovatief partnerschap tussen de openbare en de privésector en groeide de voorbije jaren uit tot een belangrijke toeristische bestemming in de hoofdstad.

Opknapbeurt voor het Magritte Museum

De werkzaamheden omvatten het verbeteren van de presentatie van de kunstwerken, het herdenken van de ontvangstruimte en het corrigeren van problemen die inherent zijn aan het gebouw. De tentoonstellingsruimtes worden opnieuw geschilderd en de huidige overblijvende halogeenspots worden vervangen door ledverlichting. In een verdere poging om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen, zal het Magritte Museum voortaan ook uitgerust zijn met aanwezigheidsdetectoren. De verlichting wordt geprogrammeerd op het globale beheerssysteem van het gebouw. 

De multimedia-installaties worden eveneens vernieuwd en de nieuwe generatie schermen zal een lager verbruik mogelijk maken. Ten slotte zal een energie-audit worden uitgevoerd, waardoor nieuwe werkmethodes kunnen worden uitgewerkt. Ook de installatie van zonnepanelen op het dak wordt overwogen. Tijdens de werkzaamheden worden de kunstwerken van de surrealistische meester tentoongesteld in de ruimtes die gewoonlijk bestemd zijn voor tijdelijke expo’s. Door de verplaatsing van de collectie zal de toegang tot de kunstwerken voor een uitzonderlijke periode van vijftien dagen, van 14 tot 31 maart 2023, moeten worden opgeschort. In september 2023 worden de meesterwerken teruggebracht naar hun gerenoveerde muren, net op tijd om de 125ste geboortedag van de schilder te herdenken.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten