De voorbije veertien jaar tijd is in Antwerpen heel wat veranderd en staat de stad voor nieuwe uitdagingen. Sinds 2016 organiseert de stad ‘stadsdebatten’ om mensen uit verschillende invalshoeken te betrekken en met diverse kennisinstellingen en experten werden de nieuwe ruimtelijke uitdagingen onderzocht.
Dat resulteerde in een Inspiratienota ‘Ruimte geven aan de stad van morgen’ met drie thematische perspectieven: Levendige Woonstad, Slimme Netwerkstad en Veerkrachtig Landschap. De Inspiratienota vormt de eerste aanzet tot het Strategisch Ruimteplan Antwerpen.
De uitwerking van het SRA voorziet in drie deelopdrachten: de opmaak van een strategische visie en een of meerdere beleidskaders met integratie van milieueffectbeoordeling, de opmaak van een groeikaart die een genuanceerd en gebiedsgericht beeld geeft van het groeipotentieel van de stad en tot slot de opzet van een brede communicatie.
De stad Antwerpen is op zoek naar een multidisciplinair team met kennis en ervaring én met creativiteit en verbeelding om in navolging van het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen een nieuw wervend document te maken dat het fundament legt voor een uitdagende, dynamische en mooie toekomst van de Antwerpse ruimte.
Het team moet beschikken over expertise in ruimtelijke planning, met specifieke ervaring op stedelijk en stadsregionaal niveau, milieueffectbeoordeling, klimaat en duurzaamheid. Deze competenties worden ondersteund met kennis en ervaring in juridische advies- en procesbegeleiding en communicatiestrategieën.
De procedure tot aanstelling van een multidisciplinair team verloopt in twee fasen. In de eerste fase dient de kandidaat-inschrijver zijn aanvraag tot deelneming in. Tijdens de tweede fase krijgen maximaal vijf kandidaten een uitnodiging om een offerte op te maken op basis van het bestek. Het gekozen team werkt het SRA verder uit tot 2024.