Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Paterskerk in Eeklo eindelijk opnieuw zichtbaar na afbraakwerken

Sinds een aantal weken zijn de afbraakwerken gestart in het kader van het stadsvernieuwingsproject Stroopoort. Daardoor is de Paterskerk en het Minderbroedersklooster na vele decennia weer duidelijk zichtbaar vanop de Markt. De afbraakwerken zijn de eerste stap in de realisatie van een moderne woon- en werkwijk van 7000 m² in het hart van Eeklo.

BKBC - 2024-10-07T100537.257
B&R Bouwgroep

De afbraak van de panden luidt de officiële start in van het project Residentie Stroopoort, waarbij tegen 2027 vier bouwblokken verrijzen in het stadscentrum van Eeklo. Die zullen een mix van 63 wooneenheden bevatten, van éénslaapkamerappartementen tot een luxueus penthouse. Op de begane grond komen 13 panden voor commerciële doeleinden, zoals winkels, horecazaken en kantoren.

Via dit project bouwt Eeklo niet enkel aan nieuwe woningen, maar ook aan de toegankelijkheid van het erfgoed in de omliggende straten. Het volledige gebied wordt autovrij. “In plaats van uit te breiden naar omliggend, landelijk gebied, kiezen we om bestaande ruimtes, kavels en gebouwen in het centrum van Eeklo zelf op een intelligente manier met elkaar te verbinden”, zegt Wim Depuydt van B2Ai architects.

Residentie Stroopoort kadert in een breder omgevingsplan waardoor de Paterskerk en het Minderbroedersklooster opnieuw een centrale rol kunnen innemen in het stadsbeeld. 

BKBC - 2024-10-07T100504.613
B&R Bouwgroep
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten