Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Plan voor heraanleg Nieuwe Graanmarkt ligt klaar

In samenwerking met de Brusselse Bouwmeester lanceerde de Stad in 2023 een internationale architectuurwedstrijd voor de heraanleg van de Nieuwe Graanmarkt. Uit de vijf voorstellen werd het voorstel van het team Fallow-Basil Descheemaeker geselecteerd.

16 - 18 JARIGEN (11)
Fallow-Basil Descheemaeker

De Nieuwe Graanmarkt is een iconisch plein in het Brussels stadscentrum en wordt vandaag vooral gebruikt als basketbalplein en als openbare parking. In de toekomst verdwijnen alle bovengrondse parkeerplaatsen en ook het basketbalveld is aan renovatie toe. 

De jury selecteerde unaniem het voorstel van Fallow-Basil Descheemaeker. Het ontwerp is opgebouwd rond een landschappelijke visie voor het gehele plein en integreert het basketbalplein op een creatieve manier. De nadruk wordt gelegd op meubilair voor gevarieerd gebruik en de creatie van polyvalente ruimtes. Het plein wordt daardoor levendig gehouden, zonder de ruimte te overladen. Daarnaast wordt ook veel aandacht besteed aan de klimaatrobuustheid van het plein: zowel in het hergebruik van materialen, als in ontharding, vergroening en geïntegreerd waterbeheer.

Tenslotte wordt een artistieke lichtingreep voorgesteld waarbij ook ‘ s nachts de illusie van zonlicht en schaduwspel wordt gecreëerd.  

De heraanleg wordt geraamd op 5.021.500,00 euro incl. btw. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten