Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Rond de Beurs is de voetganger straks definitief koning

Nadat het Beursplein al een grondige make-over kreeg in het kader van de werken aan de centrumlanen, volgt nu ook de renovatie van de Beursstraat, de Mausstraat en de verbinding tussen de Zuidstraat en de Taborastraat, achter het historische beursgebouw. De stedenbouwkundige vergunning voor de metamorfose werd afgeleverd.

Ontwerp zonder titel (88)
Cabinet Ans Persoons

De nieuwe inrichting sluit aan bij de ambitie van de Stad Brussel om het stadscentrum te verfraaien en vernieuwen. Dankzij deze heraanleg zal de Beurs écht het hart van het centrum worden en ontstaat er een as van de Grote Markt naar het Sint-Katelijneplein. 

De openbare ruimte en de gebouwen zullen daarbij beter op elkaar afgestemd worden. Dat kan dankzij een bijna volledig drempelvrije gevel-tot-gevelinrichting. Dit zal de leesbaarheid en veiligheid verbeteren voor voetgangers. De gebouwen en opmerkelijke gevels rond het Beursplein, de lanen en pleinen en het lagere gedeelte van de stad in het algemeen zullen ook beter tot hun recht komen. De volledige omgeving van de Beurs krijgt een laagje blauwe hardsteen. Zo zal het Beursplein mooi aansluiten bij de rest van de voetgangerszone.

De Stad Brussel plant dat de werken in de loop van oktober van start zullen gaan. Het einde is voorzien in het voorjaar van 2024.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten