Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Rotspartij van Antwerpse Brabofontein wordt gerestaureerd

AG Vespa start met de restauratie van de rotspartij onderaan de bronzen Brabofontein op de Grote Markt in Antwerpen. Het karwei zal ongeveer drie maanden in beslag nemen. De rotsen zijn toe aan onderhoud. De bekende fontein bestaat uit het imposante bronzen standbeeld van de Romeinse legionair Silvius Brabo die, bovenop enkele zeemeerminnen en het lijk van de reus Antigoon, de hand van die reus richting de Schelde werpt. Daar komt volgens de legende de naam van de stad vandaan: ‘handwerpen’. De indrukwekkende rotspartij onderaan de fontein wordt nu grondig aangepakt.

Rotspartij van Antwerpse Brabofontein wordt gerestaureerd

Tijdens een vooronderzoek in 2020 en 2021 werd de opbouw en de materialen van de rotsen onderaan het standbeeld van Brabo geanalyseerd. Op basis van die resultaten bepaalden de restaurators de werkwijze en nu starten ze effectief met de nodige onderhoudswerken. Zij herstellen waar mogelijk schade aan de rotsen, vervangen de voegen en verwijderen het vuil en afval in de verschillende holtes. Ook het herstellen van de kelder onder het beeld en het waterdicht maken van de straatstenen staat op de planning. Na de restauratie moeten de voegen een viertal weken uitharden. Pas daarna kan de fontein opnieuw opgestart worden. 

Het beeld van de Antwerpse beeldhouwer Jef Lambeaux werd ingehuldigd in 1887. De plaatsing van het kunstwerk gebeurde exact op de plaats waar tot 1882 een vrijheidsboom stond, waarvan de eerste werd geplant tijdens de Franse bezetting in 1794. De fontein heeft een typisch negentiende-eeuwse pièce montée-vorm, die doet denken aan een getrapte bruiloftstaart. Tegen eind juni is de restauratie klaar.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten