Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Schop in de grond voor ecovallei op N76 in Oudsbergen

Op de N76 in Oudsbergen, vlak bij de terril van Zwartberg, zijn de werken gestart voor de ecovallei. Die onderdoorgang van 65 meter breed moet de natuur aan beide zijden van de weg opnieuw met elkaar verbinden. Het project wordt gebouwd door De Werkvennootschap in opdracht van het Beleidsdomein Omgeving.

Ontwerp zonder titel - 2024-02-19T152544.308
De Werkvennootschap

De ecovallei komt op de Weg naar Zwartberg (N76), tussen de terril van Zwartberg en die van Waterschei. Aan beide kanten van de weg liggen kostbare natuurgebieden, met de N76 als scheidingslijn in het midden. 

De nieuwe onderdoorgang moet de natuur opnieuw met elkaar verbinden. Grote zoogdieren zoals ree, marter, das, everzwijn en ook de wolf die hier tijdens het oversteken wel eens een gevaarlijk ongeval kunnen veroorzaken, zullen er gebruik van maken. Bovendien zal het de leefgebieden en de kans op verspreiding groter maken voor kwetsbare reptielen en amfibieën, zoals de gladde slang, de knoflookpad en rugstreeppad. Heel wat zeldzame kleinere diersoorten zoals de zadelsprinkhaan, snortikker en heivlinder profiteren mee.

De N76 wordt op pijlers gezet, waardoor het landschap onder de weg zal doorlopen. Zo vinden dieren veilig hun weg naar de oversteekplaats. De hellingen van de vallei zijn gericht op het zuiden. Hierdoor ontstaat er een warm microklimaat, wat ideaal is voor de lokale flora en fauna.  

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten