Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Start van de transformatie van het Schumanplein

De werken voor de herinrichting van het Schumanplein, in het hart van de Europese wijk in Brussel, zijn begonnen. Het eindresultaat moet een plein worden waar ontmoeting en actieve mobiliteit centraal staan. De werken zullen ruim twee jaar duren.

Ontwerp zonder titel (82)
Beliris

De werken zullen zich niet beperken tot het plein, maar omvatten ook de Wetstraat vanaf de brug op de Etterbeeksesteenweg, de Kleine Wetstraat en de Blijde Inkomstlaan. Het ontwerp van de Deense architecten COBE en BRUT trekt het groen van het Jubelpark door via een voetgangerspromenade in de Kleine Wetstraat tot op het plein.

De algemene filosofie achter het project onderstreept de centrale ligging van het Schumanplein met concentrische cirkels rond het middelpunt van het plein dat wordt overkapt met een luifel met een spiegel langs de onderzijde en een groendak. Rondom het plein komt een brede wandelpromenade met banken, struiken en bomen. 

De werken worden uitgevoerd in verschillende fases. Er wordt begonnen met de afbraak van het midden van de rotonde. Van 8 januari tot zomer 2024 wordt de Blijde Inkomstlaan heringericht om er tweerichtingsverkeer mogelijk te maken. 

De werken worden uitgevoerd door aannemer Colas Noord. De totale kostprijs van de werken bedraagt 25.000.000 euro exclusief btw, 17.400.000 euro komt van Europa.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten