Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Strijd tegen graffiti en tags in hogere versnelling

De Kunstberg in Brussel wordt sinds jaar en dag door graffiti geteisterd. Deze wordt regelmatig verwijderd, maar de Regie der gebouwen kiest nu voor een intensievere aanpak. De gespecialiseerde firma Juffern zal de site en omliggende gebouwen gedurende een jaar wekelijks controleren en indien nodig reinigen. Het kostenplaatje bedraagt 277.000 euro, inclusief btw.

AdobeStock_238376544

Enkele jaren geleden werd beslist om tags en graffiti in beperkte mate toe te laten op de ‘vrije expressiemuur’ van de (geklasseerde) Kunstberg. Dit experiment bleek echter niet succesvol en leidde zelfs tot het tegenovergestelde effect, want de graffiti en tags verspreidden zich over de volledige site. Intussen is deze creatieve uitlaatklep volledig  verboden, maar dat houdt de daders niet tegen, integendeel. De Regie der gebouwen schakelt nu een versnelling hoger om dit probleem uit de wereld te helpen. Op 10 mei 2023 startte specialist Juffern met het reinigen van de graffiti op de muren, trappen, metalen plantenbakken, gevels van de gebouwen (Koninklijke Bibliotheek, het Dynastiepaleis, Château Moderne) en de standbeelden van koningin Elisabeth (op het Albertinaplein) en koning Albert I. Ook de gevels van de gebouwen aan het nabijgelegen Museumplein en de Museumstraat, alsook het Muziekinstrumentenmuseum en het Magritte Museum worden  gereinigd. Op de behandelde oppervlaktes wordt eveneens een anti-graffitibescherming geplaatst. Deze werken zullen ongeveer een maand duren. Vervolgens zal dezelfde firma gedurende een jaar de sites wekelijk op nieuwe graffiti controleren en indien nodig opnieuw reinigen.  


AdobeStock_497028157_Editorial_Use_Only
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten